Kategórie
 
 
 
 
 
 

Fermentácia: Čo to je a prečo je označovaná za prevrat v kozmetike?

Autor: Temperance    Dátum: 15.03.2019

Fermentácia: Čo to je a prečo je označovaná za prevrat v kozmetike?

Nie je žiadnym tajomstvom, že fermentované potraviny, ako napríklad kyslá kapusta, patria medzi najzdravšie poklady našej kuchyne. Ukázalo sa, že fermentácia nám však môže pomôcť aj na ceste za krásnou pokožkou.

Fermentácia je už pomerne dlhší čas veľmi obľúbená práve v Kórei. Postupne začala prenikať aj na trh v USA, až sa napokon dostala aj do našich končín. Fermentované potraviny sú výborné vďaka svojim výnimočným účinkom. Napríklad aj také víno je vhodné na občasné potešenie našich zmyslov pre svoje antioxidačné účinky. Fermentované zložky v kozmetických produktoch sú nielen účinnejšie ale sa aj ľahšie vstrebávajú do pokožky. Prečo? A čo to vlastne tá spomínaná fermentácia je?
Slovo fermentácia - kvasenie pochádza z latinského ferveru, čo znamená „variť“ alebo „žiariť“. Je to preto, že počas procesu sa zvyčajne objavujú šumivé bubliny. Napríklad v momente, keď sa alkohol fermentuje za vzniku plynu kyseliny uhličitej. Takto vzniká pivo, víno, chlieb, kimchi, jogurt či iné potraviny.

Fermentácia, jednoducho povedané kvasenie, je metabolický proces, pri ktorom sa sacharidy a cukry rozkladajú a menia na enzýmy a aminokyseliny prostredníctvom rozmnožovania dobrých mikroorganizmov. Tento proces zabraňuje oxidácii zložiek a najlepšie zachováva ich účinnosť.

Vďaka prirodzenému procesu kvasenia, dobré baktérie udržujú zlé baktérie na uzde, čo pre nás znamená menej konzervačných látok. Fermentácia tiež pomáha zvyšovať koncentráciu živín a zložiek tým, že rozkladá molekulovú štruktúru jednotlivých zložiek. Takže sme v podstate vďaka fermentácii získali super silné potraviny a produkty bez obsahu škodlivých konzervantov, ktoré môžu napríklad podráždiť našu pokožku.


Napríklad štúdia z roku 2012, ktorú vypracovalo ministerstvo v spolupráci s univerzitami v Kórei, zistila, že fermentovaný červený ženšen obsahoval väčšiu koncentráciu antioxidantov a zvyšoval účinnosť v boji proti vráskam a farebným nerovnostiam. Štúdia vykonaná v roku 2009 zistila, že keď sa extrakty z „lactobacillus plantarum“ (živé bakteriálne kultúry) fermentovali, poskytli oveľa väčší prínos v boji s atopickou dermatitídou.

Aby sme pochopili vedu za fermentovanou starostlivosťou o pleť, mali by sme si spomenúť na tráviace enzýmy. Rovnako ako fermentované potraviny a enzýmové doplnky pomáhajú pri trávení a vstrebávaní živín, ktoré konzumujete, fermentácia zložiek v pleťovej starostlivosti ich robí koncentrovanejšími a účinnejšími. Tieto kozmetické výrobky často obsahujú ovocie, bylinky a droždie, z ktorých všetky môžu byť fermentované.


Okrem ľahkej a rýchlejšej absorpcie pracuje fermentácia aj na zvýšení koncentrácie zložiek, čím sa prírodné zložky výrobku stávajú silnejšími. Napríklad víno má vyššiu celkovú antioxidačnú kapacitu ako hroznová šťava. V týchto prípravkoch je často zahrnutý kvasený extrakt, pretože proces fermentácie produkuje aminokyseliny a peptidy, ktoré pomáhajú pri bunkovej obnove kože. V roku 2007 štúdia v Dermatologic Therapy dokonca zistila, že fermentovaný extrakt z kvasníc by mohol pomôcť zmierniť príznaky starnutia kože zlepšením syntézy kolagénu.

Ak ste pripravení ponoriť sa do sveta fermentovaných potravín a kozmetických výrobkov obsahujúcich fermentované zložky, medzi najobľúbenejšie zložky v Kórei patria napríklad púpava, aloe, fazuľka mungo, ryža a bielkoviny, ako napríklad sója. Ryža je veľmi jemný, prírodný exfoliant, ktorý pomáha vyrovnať tón pleti, zatiaľ čo sója je hydratačná a vyživujúca. Práve fermentovaný extrakt z ryže sa nachádza napríklad aj v našej novinke Oh Beau Series. V produktoch určených na obnovu a regeneráciu pokožky nájdete až 7 patentovaných fermentovaných rastlinných extraktov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia