Kategórie
 
 
 
 
 
 

Betakarotén

Autor: Temperance    Dátum: 14.2.2023

Betakarotén

Všetci vieme aké dôležité sú pre náš život vitamíny. Aby sme si udržovali pevné zdravie, je nutné denne dodávať telu širokú škálu vitamínov v podobe pestrej stravy. Aj naša starostlivosť o pleť by mala byť pestrá a mala by sa skladať z rôznych účinných látok.

Dnes si predstavíme náš úžasný a jedinečný betakarotén.

Betakarotén je najvýznamnejším provitamínom vitamínu A. Jeho škodlivé vedľajšie účinky nie sú známe, no prehnaná konzumácia betakaroténu môže spôsobiť žltkavé zafarbenie pokožky, s čím sme sa možno už mnohí stretli.

Betakarotén sa nachádza vo farebnom ovocí a zelenine. Čím výraznejšia farba, tým viac betakaroténu. Pravidelnou konzumáciou zeleniny s obsahom betakaroténu ako je napríklad mrkva, kel, špenát, melón, mango či marhuľa si v strave zabezpečíme dostatok jeho prísunu, ktorý sa tepelnou úpravou neničí.

Betakarotén má veľa zdravotných benefitov, spomeňme aspoň niektoré:

  •  jeho pravidelné užívanie znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení
  •  podporuje vitalitu mozgu a znižuje riziko výskytu demencie
  •  pomáha zmierniť príznaky respiračných ochorení
  •  posilňuje imunitný systém
  •  antioxidačné účinky betakaroténu udržujú bunky v správnej kondícii a v konečnom dôsledku má  proti rakovinotvorné účinky
  •  pomáha v prevencii proti cukrovke
  •  znižuje citlivosť na slnko
  •  betakarotén pomáha liečiť rôzne kožné a vlasové problémy
     

Zaujímavé sú aj účinky betakaroténu na pokožku. Tento karotenoid nachádzajúci sa v rastlinách dodáva pokožke silnú antioxidačnú ochranu, neutralizuje voľné radikály, chráni pleť pred UV žiarením, ktoré ju poškodzuje. Znižuje citlivosť na slnko, takže zvyšuje účinnosť opaľovacích
prostriedkov, a preto ho často nájdeme v ich zloženiach.
 

Aj keď samotná konzumácia potravín obsahujúcich betakarotén zlepšuje vzhľad pokožky, používanie kozmetických prípravkov s obsahom betakaroténu jej dodá prirodzený lesk a sviežosť.
 

  • Intenzívne sa podieľa na zrýchlení obnovy a rastu kožných buniek, čím si pleť zachováva mladistvý vzhľad.
  • Pomáha pri liečbe kožných ochorení.
  • Regeneračné a protizápalové účinky betakaroténu ocení pokožka trpiaca suchosťou, ekzémom a ďalšími kožnými problémami.
  • Urýchľuje proces hojenia rôznych poškodení kože, raniek a vriedkov.
  • Rozjasňuje pigmentové nerovnosti a zároveň jeho farbivo pomáha pri bledých škvrnách vitiliga, pridáva sa aj do samoopaľovacích krémov.
  • Napráva škody spôsobené fajčením a intenzívnym slnením, dodáva pleti zdravý prirodzený vzhľad. Je jemnejší ako retinol,  takže je výbornou voľbou aj pre drsnú citlivú pleť, ktorá silu retinolu neznesie.
     

Betakarotén, pre svoj rastlinný pôvod, vyhovuje aj požiadavkám vegánov a vegánskej kozmetiky.
Kozmetické prípravky s betakaroténom sa môžu používať počas celého dňa. Je kombinovateľný s inými aktívnymi látkami ako sú napr. kyselina hyalurónová alebo vitamín E, no vyhýbať by sme sa mali výrobkom s obsahom retinolu.

Benefity betakaroténu:
– účinný antioxidant zabraňujúci poškodeniu kože a predčasnému starnutiu
– znižuje citlivosť na slnko a UV žiarenie
– regenerácia a revitalizácia kožných buniek
– hojivé a protizápalové účinky
– rozjasňuje a dodáva zdravý vzhľad
– vyhovuje požiadavkám vegánskej kozmetiky

Aj keď je betakarotén silným antioxidantom - aktívnou zložkou chrániacou pokožku pred agresívnym slnečným žiarením, nezabúdajme na pravidelnú aplikáciu opaľovacieho krému. Len dôslednou, vhodnou starostlivosťou si udržíme mladistvý vzhľad našej pleti.

Tak čo myslíte?

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia