Kategórie
 
 
 
 
 
 

Cica


Autor: Temperance    Dátum: 17.08.2022

Centella Asiatica
Aj vám sa zdá, že všade na vás vyskakujú výrobky s centelou? Raz je to centela, inokedy CICA  a často sa pridá aj madecassoside. Ale čo si máme pod týmito slovami predstaviť?

Centella asiatica, jemná, krehká rastlinka s nedokonale okrúhlymi listami, má v sebe veľkú moc. Jej pôvodným domovom sú ázijské mokrade a vďaka širokej škále účinkov sa v tradičnej čínskej medicíne používa už celé stáročia. V starých či novších „spisoch" ju nájdeme pod rôznymi názvami a mnohé používame aj dnes.

 

Pupočník ázijský je slovenský preklad tejto zaujímavej rastliny, názov „tigria tráva" dostala po tigroch, ktoré sa zranené o ňu obtierali a využívali jej liečivé účinky na svoje rany. Pod iným názvom „Gotu kola“ ju kúpite ako výborný regeneračný čaj. V kozmetickom priemysle ju voláme jednoducho „CICA“.

 

Ale poďme pekne po poriadku.
V súčasnosti je Centella asiatica jednou z najpoužívanejších a najobľúbenejších účinných zložiek v kórejských kozmetických výrobkoch a popredné miesto jej patrí už aj v ďalších kozmetických veľmociach (v západných krajinách). Veď kto by jej účinky nebral vážne!

 

Množstvo aminokyselín, mastných kyselín, vitamínov A, sk. B, C, betakaroténu, či  flavonoidov, alkaloidov, saponínov a tanínov upúta každého kvalitného výrobcu kozmetiky. Jej názov môžete nájsť v zložení čistiacich prostriedkov ako sú mlieka, krémy, peny či gély. Taktiež v tonizačných vodách si drží svoje prvé miesto, pretože najnovším trendom začína byť, že výrobcovia namiesto čistej vody používajú tzv. výluh práve z tejto „zázračnej“ rastlinky. Svoje miesto si držia samozrejme aj séra, krémy či masky.

 

Pre koho je určená a aké účinky vlastne má?

Každý, bez ohľadu na to, aký typ pleti má, môže využívať benefity tejto malej čarodejky. Pridáva sa do detskej kozmetiky, kde pomáha chrániť, ošetrovať a upokojovať jemnú detskú pokožku. Nájdeme ju aj vo vlasovej kozmetike, kde ukľudňuje podráždenú jemnú pokožku hlavy. Tak ako sme už spomenuli, svoje stabilné miesto už má vo všetkých prípravkoch určených na starostlivosť o pleť.
Cica odličovacie či čistiace výrobky môžeme zaradiť do našej rutiny ak máme veľmi jemnú pleť, náchylnú na rôzne reaktivity, či mechanické poškodenia kože. Je to z toho dôvodu, že práve táto rastlinka ako hlavnú úlohu má upokojiť, zjemniť – uchlácholiť pleť.

Cica krém či sérum, môžeme zaradiť do našej upokojujúcej liečby napríklad po rôznych kozmetických procedúrach a to i vrátane chemického pílingu s ktorým môžeme začať už v jesennom období. Aktívne pomáha pri hojení drobných rán, popálenín a povrchových poškodeniach pokožky. Cica vie byť nápomocná i pri liečbe drobných jazvičiek spôsobených vyrážkami či akné.
Je dôležité sa o svoju pokožku starať tak, aby sme dosiahli najmä jej zdravý stav. Veď iba zdravá pleť si udržuje dostatočné množstvo hydratácie, takže nepodlieha zbytočnej suchosti  a podráždeniam.
Cica rastlinka je aj výborným zvlhčovačom a má jedinečné antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré ocení podráždená, zapálená či až aknózna pleť. Napomáha upokojovať prejavy psoriázy, ekzému, ale i začervenania pleti.
Účinnou regeneráciou kožných buniek ovplyvňuje produkciu melanínu a tým aj pigmentové nerovnosti. Chráni našu pleť aj pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi prostredia (vietor, mráz, slnko, prekúrené prostredie či nedostatok vlahy). Navyše, zmierňuje a odďaľuje prejavy starnutia.
Keď si to všetko zhrnieme, tak smelo môžeme povedať, že z centely majú úžitok všetky vekové kategórie i všetky typy pleti.
Detská kozmetika stavia na upokojujúcich a ochranných účinkoch.


Mastná, zmiešaná či aknózna alebo zapálená  pleť vsádza na jej antibakteriálne a protizápalové účinky. Jemná, suchá i dehydratovaná pokožka privíta vysoko účinný zvlhčujúci efekt počas celého dňa.


Na záver musíme spomenúť i zrelú a veľmi namáhanú pleť, ktorú potešia reparačné, regeneračné účinky, ktoré podporujú v pokožke tvorbu kolagénu, rozjasnenie, mladistvý a najmä jej zdravý vzhľad.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia