Kategórie
 
 
 
 
 
 

E.G.F. - epidermálny rastový faktor

Autor: Temperance    Dátum: 27.4.2022

E.G.F. – Epidermálny rastový faktor v kozmetike

Počuli ste už o ňom?
Veľké množstvo produktov z kozmetického priemyslu nás neustále ohromuje svojimi výnimočnými účinnými látkami a rôznymi vychytávkami. Nové revolučné ingrediencie v kozmetických výrobkoch sa objavujú veľmi často, avšak existuje jedna, ktorá skutočne priniesla zmenu. Je ňou faktor epidermálneho rastu.

Možno ste o ňom ešte nepočuli, napriek tomu je predmetom vedeckého výskumu už mnohé roky. Do zloženia kozmetických produktov sa dostal len nedávno. Celosvetový kozmetický trh je pravidelne obohacovaný o nové účinné látky a Južná Kórea je lídrom v ich zavádzaní do praxe. Je teda úplne samozrejmé, že aj ona využila benefity E.G.F. a aj túto zložku zaradila do svojich výrobkov.

Tak si poďme povedať, čo to vlastne je?
Rastový faktor alebo faktor epidermálneho rastu, skratka v angličtine je  E.G.F. ako Epidermal Growth Factor je typ prirodzene sa vyskytujúcej proteínovej molekuly nachádzajúcej sa vo fibroblastických bunkách pokožky zabezpečujúcej bunkový rast, rozvoj a liečenie. Obsahuje 53 aminokyselín – stavebných kameňov proteínov. E.G.F. sa vyskytuje v rôznych cicavcoch, vrátane človeka. Jeho prvotnou funkciou je pomáhať obnove poranenej pokožky. Inými slovami, E.G.F. je polypeptid, ktorý stimuluje produkciu kolagénu, elastínu, či ďalšie procesy spojené s rastom a uzdravovaním.

Ako to celé funguje?
Vieme, že vonkajšia vrstva pokožky sa nazýva epidermis. E.G.F. rozpoznáva a viaže špecifický receptor, ktorý leží práve na vonkajšej vrstve pokožky (z toho dôvodu dostal svoj názov) a následne tento receptor vyšle správu na zvýšenie produkcie buniek v danej oblasti. E.G.F. povzbudí bunky a kožu najmä v poškodenej oblasti a napomáha k rýchlej sebaobnove, tzn. spúšťa sa obnovovací či regeneračný proces.
Okrem obnovy poranenej pokožky E.G.F. pôsobí aj proti starnutiu. Keď je pridaný do kozmetického prípravku a nanesený na pokožku bunky sa aktivujú a pracujú na zhrubnutí epidermy, pokožka je tak vypnutejšia a mladistvejšia. Inak povedané, E.G.F. vysiela signály na zvýšenie produkcie kolagénu a elastínu a predchádza tak vzniku vrások a ochabnutej pokožky.

Rastové faktory a peptidy produkujú nové kožné bunky a zvládnu efektívne omladiť pokožku.

V kozmetických prípravkoch sa využívajú na reparáciu, regeneráciu, omladenie pokožky a jej následné spevnenie pokožky.
Takže aký je záver? Využiť výhody pôsobenia E.G.F. môže každá pleť, ktorá potrebuje regeneráciu. Ochabnutá a ovísajúca pokožka uvíta zvýšenú tvorbu kolagénu a elastínu. Regeneračné a ozdravné procesy  v bunkách regulujú tvorbu pigmentových nerovností, pomáhajú posilňovať kožnú bariéru.
Vyskúšajte naše novinky...

 

Kto objavil E.G.F.?
V 80. rokoch ho objavili biochemik Stanley Cohen a doktorka Rita Levi-Montalcini počas výskumu faktora nervového rastu. Pán Cohen zistil, že novonarodeným myšiam sa začali otvárať oči a rásť zuby rýchlejšie, ako bolo obvyklé. Skúmaním týchto vedľajších efektov vynašli E.G.F. a preukázali, že stimuluje rast epidermálnych buniek. Za tento objav obaja vedci získali v roku 1986 Nobelovu cenu za medicínu. Ich práca síce nezaznamenala konkrétne výsledky v tom čase, znamenala však významný štart pre ďalšie výskumy bunkovej interakcie. Vďaka nim sme mohli lepšie pochopiť úlohu rastových faktorov a proteínov pre vzhľad a stav pokožky. E.G.F. začal byť používaný na ošetrenie popálenín a momentálne je predmetom skúmania jeho použiteľnosť v bioinžinierstve umelých orgánov.

Prečo používať rastové faktory EGF?
Keďže E.G.F. je prirodzene sa vyskytujúca proteínová molekula, nachádza sa v ľudskom tele v ktorom sa vyskytuje od narodenia až po dospelosť, kedy sa vyvíjajú kosti, orgány, nervy a koža.
Akonáhle ľudské telo dosiahne svoju zrelosť, produkcia rastových faktorov sa zníži. Hladina E.G.F. začína klesať po dovŕšení 20. roku, od ktorého sa pokožka ročne stenčuje o 1%. Po menopauze je tenšia v priemere až o 30% a schopnosť hojenia rán sa výrazne znižuje.
E.G.F. však môžeme doplniť aplikáciou na pokožku napríklad vo forme kozmetického prípravku, kedy receptory kožných buniek vyšlú signál na zvýšenie produkcie špecifických buniek, kolagénu a elastínu. Pokožka bude obnovená a starnutie spomalené.


Ako používať produkty s E.G.F.?
Existuje viacero produktov s obsahom E.G.F., ktoré môžete jednoducho zaradiť do vašej každodennej starostlivosti. Sú nimi denné a nočné krémy, očné masky redukujúce vačky a telové mlieka zlepšujúce celkový stav pokožky.
V našej ponuke nájdete limitovanú edíciu E.G.F. tonizačnú vodu, sérum v ampulkách a očný krém.
Tieto výrobky predstavujú účinné riešenie pre spevnenie pokožky a vyhladzujú vrásky. Sú efektívne v boji proti starnutiu, zlepšujú stav pokožky po zásahoch ako napríklad píling, mikrodermabrázia či iný druh kozmetického ošetrenia. Zanechajú pokožku hladšiu a pevnejšiu, zjemnia jemné linky a vrásky.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia