Kategórie
 
 
 
 
 
 

Exfoliácia pleti: Ktorý píling je pre teba najvhodnejší?

 

Autor: Temperance    Dátum: 20.06.2019

Exfoliácia pleti: Ktorý píling je pre teba najvhodnejší?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo vaša pokožka nie je taká jasná a krásna, ako by ste si želali?
Koža sa prirodzene obnovuje každých 28 dní. Nahromadené odumreté bunky spôsobujú, že koža vyzerá matne, pretože neodráža svetlo rovnomerne. Píling pokožky odstraňuje odumreté bunky pokožky a stimuluje obnovu kožných buniek. Pravidelný píling posilňuje vonkajšiu vrstvu pokožky, zlepšuje textúru, jemnosť, odstraňuje povrchové vady a zjednocuje nerovnomerný tón pleti.

Píling či exfoliácia pleti je vhodný najmä pre starnúcu pleť, na odstránenie jaziev či akné. Pre dosiahnutie želaného výsledku je veľmi dôležité vybrať si správny pílingový prípravok a následnú starostlivosť po jeho realizácii, ktorá je tiež veľmi dôležitá pre úspešné zlepšenie stavu našej pleti.

Existujú rôzne formy pílingu, počnúc jemným mechanickým, cez enzymatický píling až po agresívnejšie chemické formy. Rozlišujú sa aj podľa toho, či ich môžete použiť doma, v salóne krásy alebo na špecializovanej klinike, podľa typu pleti a problému, ktorý potrebujeme vyriešiť.

Najjemnejšou formou je mechanický píling, ktorý pôsobí len na povrchu. Odumreté bunky kože sa odstránia abrazívom, ako sú napríklad ovocné semená, bambusové granuláty, pomletá káva a podobne. Tieto pílingy by sa však aj napriek svojej jemnosti nemali používať príliš často, pretože pokožka môže reagovať podráždením, začervenaním či extrémnou suchosťou. Vo všeobecnosti je táto forma exfoliácie vhodná pre takmer všetky typy pleti.

Na druhej strane tu máme chemický píling, ktorý aktivuje mikrocirkuláciu. Intenzita chemického pílingu sa mení v závislosti od špecifickej liečby a využíva rôzne mechanizmy. Liečba vyžaduje rozsiahle skúsenosti a niektoré postupy sú dokonca vyhradené len pre dermatologické centrá. Najčastejšie sa pri tomto type pílingu využívajú AHA kyseliny.

Aký je rozdiel medzi AHA, BHA, PHA kyselinami?

AHA kyseliny sú tie, ktoré nám pomôžu udržať nás dlhšie mladé (spomaľujú proces prirodzeného starnutia), zjednotia farebný tón pleti a stiahnu rozšírené póry.

AHA KYSELINY (alfa-hydroxy-acids)
- prekrvujú pokožku
- riešia problém pigmentácie pleti
- pomáhajú lepšiemu prieniku aktívnych látok do pokožky
- urýchľujú odlupovanie odumretých kožných buniek
- napomáhajú prirodzenej hydratácii
- stimulujú obnovu kožných buniek

Chemický peeling, známy aj ako ošetrenie AHA kyselinami, je pomerne častý postup, ktorý sa používa na ošetrenie hlbokých vrások a jemných línií, jaziev po akné a na zlepšenie vitality pleti, tonusu a textúry. Je vhodné ho absolvovať v salóne. Je najčastejším dermatoestetickým postupom na svete. Počas tejto procedúry sa na koži používajú rôzne kyseliny (kyselina salicylová, mliečna či kyselina glykolová a glukonolaktón...), aby sa stimulovalo odlupovanie kože, regulovala pigmentácia a dodala sa pleti revitalizácia a zároveň sa podporila remodelácia elastínových a kolagénových vlákien. Tento postup je dnes často používaný ako alternatíva laserových alebo dermálnych abrazívnych postupov.

Pozor: Ošetrenie AHA kyselinami nie je vhodné počas letného obdobia, prípadne v období, kedy budete vystavení intenzívnemu slnečnému žiareniu. Najvhodnejší čas je od jesene po jar.
Kedy ich použiť:
1. pokožka trpiaca na akné
2. mastná drsná pleť, rozšírené póry
3. jazvičky po akné
4. poruchy pigmentácie – pehy, pigment. škvrny

Samozrejme, maximálna účinnosť by bola, ak by ste podstúpili kombinovaný postup v starostlivosti o pleť s inými ošetreniami a v neposlednom rade so správnym životným štýlom. Existujú tri úrovne chemického peelingu: povrchový, stredný a hlboký.

Píling pleti s kyselinou glykolovou sa často označuje ako dynamický proces, nakoľko trvá pomerne krátko, rýchlo vyhladí pokožku, je účinný aj pri pleti s akné, zlepšuje tonus a turgor a dokáže sa popasovať aj s jazvami po akné. Zároveň zvyšuje absorpciu a účinky krémov a sér.

Píling pleti s kyselinou mliečnou je vhodný na hydratáciu a proti starnutiu
Kyselina mliečna, získaná z kyslého mlieka, dodáva pleti jemnú výživu a rovnako ju aj jemne exfoliuje. Obnovuje pokožku a napomáha k tvorbe kolagénu. Okamžite ju rozjasňuje, zosvetľuje a hydratuje.

Čím je pokožka mastnejšia, tým dlhšie ošetrenie potrebujete. Práve takáto pleť má totiž hrubú rohovinovú vrstvu. Odstránením vrchnej časti dostane koža signál na obnovu. Vďaka tomuto ošetreniu môžete očakávať, že vaša pleť bude lepšie prijímať účinné látky z obľúbených produktov, bude jemná a žiarivá. Rovnako sa môžete tešiť na redukciu tvorby kožného mazu.

Ak ste fanúšikom AHA kyselín, no bojíte sa ísť na ošetrenie, prípadne by ste radi aplikovali AHA kyseliny počas letného obdobia (čo sa neodporúča), môžete siahnuť po optimálnej trojkombinácii kyselín na jedinečnú exfoliáciu. Použitím unikátnej patentovanej fermentovanej technológie v našom sére na exfoliáciu pleti AMPLE:N PEELING SHOT AMPOULE sú organické kyseliny získané priamo z citrónovníka, sliviek, granátového jablka, hnedej ryže a čierneho octu a touto kombináciou vytvárajú patentovanú účinnú látku, ktorá pôsobí na šetrné odstránenie keratínu a vyhladenie pleti.

BHA KYSELINY (beta-hydroxykyseliny)
Sú najvhodnejšie pre mastnú pleť a sú skvelým bojovníkom proti upchatým pórom a akné.

- čistia upchaté póry
- regulujú tvorbu kožného mazu
- majú protizápalový účinok
- dodávajú pleti bieliaci efekt

Najviac sa využíva len jeden druh kyseliny a to kyselina salicylová (Salicylic Acid), ktorá je rozpustná v tukoch, preniká hlbšie do pokožky, čistí zanesené póry, má silné protizápalové účinky, má bieliaci účinok a reguluje tvorbu kožného mazu.

PHA kyseliny (poly-hydroxykyseliny)
Majú rovnaký efekt ako AHA kyseliny. Sú viac hydratačné, jemnejšie a lepšie tolerované. Ich veľkou výhodou je aj ich vysoká účinnosť na citlivú pleť a môžu sa používať aj v období slnenia.

Najznámejšia PHA kyselina je kyselina laktobionová (Lactobionic Acid).
- urýchľuje proces obnovy kožných buniek
- upokojuje pokožku
- hydratuje pleť
- bojuje proti voľným radikálom
- zlepšuje stav slnkom poškodenej pleti
- pôsobí protizápalovo
Môžem si píling pleti urobiť aj doma?

Samozrejme môžete, no je potrebné byť opatrný. Začnite tým, že si urobíte píling pleti raz za týždeň. Častejšie sa neodporúča. Výnimka sa môže urobiť len pri veľmi hrubej vrstve keratínu. Uvidíte, ako bude vaša pleť reagovať. V prvom rade začnite dôsledným a poriadnym čistením, aby ste vyčistili pokožku a odstránili make-up. Píling sa následne aplikuje až na dôkladne vyčistenú pleť. Vhodným variantom je napríklad jemný pílingový gél. Gél odstraňuje keratín, zanecháva povrch pleti hebký a jemný. V ponuke Temperance nájdete pílingy, ktoré obsahujú fazuľku mungo, ktorá priaznivo pôsobí proti upchávaniu pórov, čistí ich, dezinfikuje a tým je pleť menej náchylná na tvorbu nežiadúcich vyrážok. Extrakt z moruše priaznivo pôsobí na zašedlú pokožku, rozjasňuje ju a dodáva žiarivý vzhľad. Pôsobí aj na pigmentové nerovnosti, pretože obsahuje inhibítory, ktoré znižujú syntézu melanínu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia