Kategórie
 
 
 
 
 
 

Kolagén

Autor: Temperance    Dátum: 24.2.2022

Kolagén

Slovo, ktoré v sebe skrýva naše predstavy o krásnej pleti, slovo, ktoré skrýva ohromnú silu.
Už od čias, kedy „vstúpil" kolagén do sveta krásy, so záujmom sledujeme a využívame jeho účinky.

Je to bielkovina, ktorá je prirodzene tvorená v našom tele a žiaľ, s pribúdajúcim vekom jej produkcia klesá, kolagén sa rozpadá. Už po tridsiatke postupne zisťujeme, že naša pleť nie je taká pevná a pružná, sviežosť sa pomaly vytráca, pribúdajú vrásky. Tvár, krk i dekolt začínajú nepríjemne prezrádzať náš vek. Fajčenie, nezdravý životný štýl a strava, prílišné slnenie a nedostatočná starostlivosť o pleť, to všetko ovplyvňuje kvalitu pokožky.

Aby sme tomuto procesu starnutia zabránili, musíme zvoliť „stratégiu", ktorá ho spomalí. V rámci dodržiavania „10 krokov kórejskej starostlivosti" je nutné zamerať sa na zloženie výrobkov, dbať na zvýšené množstvo kolagénu v produktoch. Kolagén je vynikajúcim zvlhčovačom s protivráskovým účinkom. V súčinnosti s ďalšími účinnými látkami, hydratuje vrstvy kože, čím zvyšuje jej pnutie. Vyrovnáva hĺbku vrások, spomaľuje ich tvorbu, pokožka sa spevňuje a vyhladzuje. Zostáva jemná a svieža a jej prípadná suchosť sa zmierňuje. Pravidelné dodávanie kolagénu vnútorne i prostredníctvom kozmetických prípravkov pomáha spomaľovať celkové starnutie pokožky.
Kolagén sa získava z viacerých zdrojov, rastlinný, živočíšny a za jeden z najúčinnejších sa považuje morský kolagén, ktorý sa nachádza aj v niektorých našich výrobkoch.

Keďže nie je kolagén ako kolagén, poďme si povedať viac...

V našej ponuke máme jedinečný kolagén z morskej riasy. Keďže je to riasa, ktorú všetci veľmi dobre poznáme pre jej výdatný výživný účinok, ktorý má blahodarný vplyv na celý organizmus, dáte nám určite za pravdu, že práve takýto kolagén patrí medzi topky.

HIBUTAN je práve  kozmetický rad s obsahom kolagénu z morskej riasy agar.
Poskytuje pokožke tváre, krku i dekoltu výdatnú výživu, potrebné spevnenie a zvlhčenie. Obsah kolagénu zvyšuje jej odolnosť a pružnosť, vyhladzuje, redukuje vrásky a podporuje hydratáciu. Ceramidy riešia problém so suchou pleťou a šupinkami, posilňujú kožnú bariéru a spevňujú ochabnutú pleť. Spolu s kyselinou hyalurónovou a betaínom zabezpečujú dostatočné množstvo vlhkosti, hydratujú, vyhladzujú a zjemňujú drsnú a suchú pokožku. Niacínamid  rozjasňuje matnú pokožku, zosvetľuje tmavé škvrny a vyrovnáva tón pleti. Reguluje tvorbu mazu, zmenšuje póry a jemné vrásky, zlepšuje pružnosť a stav kožnej bariéry. Vďaka vysokej koncentrácii mastných kyselín a vitamínov pridané bambucké maslo, makadamiový a slnečnicový olej vplývajú na zjemnenie pokožky, jemne ju premasťujú, majú tiež protizápalové a hojivé účinky, upravujú, tonizujú a upokojujú pleť. Adenozín znižuje výskyt vrások, zlepšuje hladkosť, vyhladzuje drobné vrásky v očnom okolí, výsledkom čoho je jemnejšia a mladistvejšia pokožka. Alantoín opravuje kožnú bariéru, robí pokožku silnejšou a odolnejšou, zanecháva pocit hladkosti a jemnosti, má protizápalový účinok, pôsobí proti začervenaniu a pigmentovým nerovnostiam. Centella Asiatica /pupočník ázijský je významná rastlina so silným regeneračným účinkom. Je prirodzeným zvlhčovačom, upokojuje a pôsobí protizápalovo. Zjemňuje drsnú a šupinatú pleť, urýchľuje produkciu kožných buniek, pôsobí na rovnomernú pigmentáciu.
Sladké drievko  zabraňuje tvorbe pigmentových nerovností, vzniknutých slnečným žiarením, vyrovnáva tón pleti. Upokojuje podráždenia, začervenania a zápaly kože, znižuje šupinatenie a zlepšuje jej  textúru a vzhľad. Rastlinné extrakty z hurmikaki, rakytníka, pivónie a alpínie pokožku dostatočne tonizujú, prekrvujú a osviežujú. Peptidy posilňujú účinok kolagénu, spevňujú pokožku, vyhladzujú vrásky, udržujú hydratáciu v pokožke a ozdravujú kožnú bariéru.

V našej ponuke z radu HIBUTAN nájdete zvláčňujúcu pleťovú emulziu s výdatným zložením, ktorou ľahko a účinne posilnite a rozjasníte pokožku tváre, krku i dekoltu.

Na suchšiu až dehydratovanú pleť je vhodnejší HIBUTAN jemný krém, obohatený o dve molekuly kyseliny hyalurónovej. Celú starostlivosť nezabudnite doplniť o kvalitnú tonizačnú vodu s bohatým zložením.

Ak dávate prednosť kaviárovému alebo morského kolagénu, môžete siahnuť aj po výrobkoch radu Senite Collagen Lifting a Deoproce Collagen.


Tieto rady majú morský hydrolyzovaný kolagén, čo je kolagénový hydrolyzát, teda molekuly kolagénu z morských rýb štiepené veľmi šetrne na kolagénové peptidy, ktoré si zachovávajú svoju bio aktívnu formu.

Aby sme sa v tom vedeli lepšie zorientovať:


Poznáme 5 najbežnejších typov kolagénu:

Typ I: koža, šľachy, cievy, orgány, kosti (hlavná zložka organickej časti kosti).
Typ II: chrupavka (hlavná kolagénna zložka chrupavky).
Typ III: hlavná zložka retikulárnych (sieťovitých) vlákien, často vytvára zmiešané vlákna s kolagénom typu I a je tiež bohato zastúpená v elastických tkanivách.
Typ IV: tvorí vrstvu bazálnej membrány, ktorá je vylučovaná epitelom.
Typ V: bunkové povrchy, vlasy a placenta.

Všetky majú charakteristickú trojitú špirálu. Tieto trojité helixy sa potom mimo ľudskej bunky spájajú aby vytvorili rôznorodé supramolekulárne vláknité a nevláknité štruktúry.

Kolagén – ako sa získava a aký je medzi nimi rozdiel?

Kolagén (čistý, kryštalický kolagén):
Jedná sa väčšinou o denaturovaný alebo prírodný kolagén typu II, ktorého zdrojom sú hovädzie, bravčové alebo kuracie chrupavky z hrudnej kosti. Kostné živočíšne tkanivo je bohatým zdrojom kolagénu typu I. Čistý kolagén je na rozdiel od kolagénneho hydrolyzátu vo vode prakticky nerozpustný.

Hydrolyzovaný kolagén
Hydrolyzovaný kolagén je iným výrazom pre želatínu. Tá vzniká následkom termického rozpadu sieťových peptidových väzieb kolagénových bielkovín. Hydrolyzát predstavuje zmes častíc rôznej veľkosti i hmotnosti, ktorých molekulová hmotnosť je však vždy nižšia, než u častíc v natívnom kolagéne.
Inými slovami - (kolagénne peptidy, štiepená želatína) je pripravovaný enzymatickým rozkladom želatíny, ktorá sa získava z bravčovej kože, kožných štepov a kúskov kostí. Je zložený z peptidov o relatívne malej molekulovej hmotnosti a to má vplyv na jeho fyzikálne vlastnosti. Veľmi dobre sa rozpúšťa vo vode a nenapučí ako želatína.

Obsah aminokyselín prolínu, hydroxiprolínu a glycínu je v oboch zdrojoch rovnaký a je mnohonásobne vyšší ako v bežných potravinách. Bravčové mäso a mlieko napríklad obsahujú menej glycínu než kolagenný hydrolyzát. Pritom najnovšie štúdie tvrdia, že syntéza kolagénu v tenkom čreve je veľmi rýchla.

Štúdie naznačujú, že hydrolyzovaného kolagén je strávený a dostupný v krvnom obehu vo forme malých peptidov už v priebehu jednej hodiny. Z krvi sa peptidy obsahujúce hydroxyprolín transportujú do cieľových tkanív, napr. kože, kosti a chrupavky, kde peptidy pôsobia ako stavebné bloky pre bunky, a pomáhajú podporiť produkciu nového kolagénového vlákna.


Lyofilizovaný kolagén

Lyofilizácia je jednou z metód získavania sušených produktov. Je založená na sublimačnom vysúšaní, ku ktorému dochádza v nízkej teplote (pod 0 °C) a za veľmi zníženého tlaku. Tento proces býva používaný na sušenie obzvlášť citlivých látok a zlúčenín, najmä takých, ktoré sú citlivé na ohrievanie. Následkom tohto procesu si účinné látky zachovávajú svoju aktivitu a neničia aktívne zložky, ako sú vitamíny, bielkoviny, enzýmy, minerálne látky a pod. Lyofilizované preparáty obsahujú minimálne množstvo vody a nevyžadujú žiadnu konzerváciu. Lyofilizovaný kolagén nájdeme pri výrobe pleťových masiek a kolagénových plátkov.


Rastlinný kolagén (fytokolagén)

Rastlinný kolagén sa najčastejšie nazýva zložité cukry rastlinného pôvodu, ktoré na pokožke vytvára efekt ochranného plášťa. Rastlinná bielkovina síce produkuje extenzín, ktorá hydroxyprolín obsahuje, ale táto bielkovina má oproti kolagénu úplne odlišnú stavbu. Aj napriek obsahu esenciálnej aminokyseliny hydroxyprolín, ktorá zvyšuje zvlhčenie pokožky, jej efekt je k pôsobeniu kolagénu len podobný, a preto túto bielkovinu nahradiť nemôže.

Mikrokolagén

Názov mikro-kolagén býva najčastejšie používaný pre menšie molekuly bielkovín (oligopeptidy), ktoré svojím pôsobením molekuly prírodného kolagénu pripomínajú. Tieto častice dokážu ovplyvniť nielen produkciu kolagénu, ale aj ďalších zložiek zamše. Mikro-kolagén je vyrábaný v biotechnologických laboratóriách a býva modifikovaný dodávaním tukových molekúl, ktoré zvyšujú jeho stabilitu a napomáhajú mu ľahšie prenikať ochrannými vrstvami pokožky.

Morský kolagén

Výhodou morského kolagénu je to že je vývojovo „starý”, teda nie je spojený s mnohými ďalšími podpornými molekulami. Keď sa rozštiepi na fragmenty, výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl. Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že kolagén vyrábaný z vedľajších produktov rýb – plutiev, kože a šupín – so sebou nesie menšie riziko prenosu chorôb a vyznačuje sa aj lepšou vstrebateľnosťou, než bravčový či hovädzí kolagén. Znamená to lepšie trávenie a rýchlejší účinok.
V našich produktoch máte možnosť nájsť kaviárový kolagén, ktorý je ďalšou generáciou kolagénu. Rozpúšťa sa pri oveľa nižšej teplote ako typický živočíšny kolagén. Je odolnejší voči vonkajšiemu škodlivému prostrediu a oveľa rýchlejšie sa vstrebáva do pokožky. Získava sa jednoduchšie a je oveľa stabilnejší.

Ktorý kolagén si vybrať?
Z hľadiska štruktúry kolagénu je to podľa odborníkov iba vec preferencií, ktorý z nich si vyberiete. Kolagén je skrátka kolagén bez ohľadu na to, odkiaľ je. Sú tu však určité detaily, podľa ktorých sa môžete rozhodovať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia