Kategórie
 
 
 
 
 
 

Krém na opaľovanie

Autor: Temperance    Dátum: 03.05.2019

Krém na opaľovanie: Čo potrebujete vedieť pred jeho kúpou?

Aký je rozdiel medzi UVA, UVB či SPF? Verte či nie, častokrát dostávame otázky aj na túto tému. Bohužiaľ v dnešnej dobe ešte nekladieme veľký dôraz na ochranu našej pokožky. Ochrana pred slnečnými lúčmi je pritom absolútne nevyhnutná. Ak si však stále lámete hlavu nad výberom toho správneho krému na opaľovanie, sme tu pre vás.

Či už idete na dovolenku alebo plánujete dlhší pobyt v prírode či prechádzku mestom, budete potrebovať ochranu pred slnkom či chcete alebo nie. Aj počas zamračeného počasia sú totiž slnečné lúče stále prítomné a potenciálne nebezpečné. To znamená, že ste jednoducho celý deň vystavení škodlivým UVA a UVB lúčom a pri nedostatočnej ochrane zvyšujete riziko vzniku rakoviny kože alebo predčasného starnutia, vrátane vrások či tmavých škvŕn. Aby ste sa tomu vyhli, jednoducho siahnite po opaľovacom kréme skôr, ako vyrazíte do ulíc.

Čo sa týka krému na ochranu pred škodlivým slnečným žiarením, existuje veľa terminológií a značky nás doslova zavaľujú úžasnými tvrdeniami, ako sú ich opaľovacie produkty extrémne odolné voči vode a že ich stačí použiť raz za deň. Aj preto sme vytvorili tohto sprievodcu svetom opaľovacích produktov, ktorý vám pomôže pochopiť všetko, čo potrebujete vedieť. A čo je dôležitejšie, ukáže vám, na čo by ste mali dávať pozor, keď ich nakupujete. Aj v Temperance ponúkame niekoľko opaľovacích a ochranných produktov, od tých, ktoré sú vhodné aj pre deti, až po také, ktoré sú špeciálne určené pre našu tvár či na upokojenie už spálenej pokožky.
UV žiarenie je to, čo spôsobuje poškodenie a pred čím sa potrebujeme chrániť. Ultrafialové B (UVB) lúče sú zodpovedné za sčervenanie kože a spálenie slnkom. Sú tiež hlavným vinníkom vzniku rakoviny kože či predčasného starnutia, no s menšou pravdepodobnosťou ako pri UVA lúčoch. UVB lúče sa líšia v závislosti od miesta, času a ročného obdobia.

Ultrafialové A (UVA) lúče prenikajú hlbšie do vašej pokožky a sú zodpovedné za opálenie pokožky. Tiež spôsobujú vysušenie, predčasné starnutie a vznik vrások. UVA lúče sú spravidla pomerne konzistentné po celý rok a kedykoľvek počas dňa.
Pri kúpe opaľovacích krémov preto nezabudnite, že sa chceme chrániť pred oboma typmi UV žiarenia.

Malý tip: Okná áut nechránia pred škodlivým slnečným žiarením, preto by bolo dobré mať po ruke slnečné okuliare a ochranný krém. Kým čelné sklá blokujú prevažnú väčšinu ultrafialového (UV) žiarenia, okná na dverách už neponúkajú toľko ochrany. V tomto prípade vám okrem produktov pomôžu jedine fólie.

Čo znamená SPF?
Faktor ochrany pred slnkom (SPF) meria množstvo ochrany. Hodnotené na stupnici od 2 do 50+ (čím vyššie číslo, tým dlhšia je ochrana), vám napovie, o koľko dlhšie bude vaša pokožka ochránená pred UV žiarením.

Aký som fototyp?
Fototyp I - Nápadne svetlá pleť, ryšavé vlasy, množstvo pieh, modré oči. Takzvaný keltský typ. Pri pobyte na slnku sa prakticky vždy spáli, opáli sa iba do červena a pokožka nehnedne. Bez ochrany sa spália za 10 minút. Na Slovensku by mali používať SPF 30, pri mori 50+.

Fototyp II - Svetlá pleť, menšie množstvo pieh, svetlé vlasy, modré, zelené alebo šedé oči. Svetlý európsky typ.Opaľujú sa do červena a často sa spália. Bez ochrany sa spália za 10 až 20 minút. Na Slovensku by mali používať SPF 25, pri mori aspoň 40.

Fototyp III - Svetlohnedá pleť, hnedé až tmavé vlasy a hnedé oči. Tmavý európsky typ. Dobre sa opaľujú, málokedy sa spália. Bez ochrany sa spália za 20 až 30 minút. Na Slovensku by mali používať SPF 15, pri mori aspoň 25.

Fototyp IV - Tmavá pleť, veľmi tmavé oči a vlasy. Stredozemný typ. Takmer nikdy sa nespália. Bez ochrany sa spália po 45 minútach. Na Slovensku by mali používať SPF 10, pri mori aspoň 20.

Fototyp V - Veľmi tmavá pokožka, tmavé až čierne vlasy. Prakticky nikdy sa nespália. Napriek tomu by mali používať krémy, ktoré majú SPF aspoň 10.
Fototyp VI - Najtmavší typ. Prakticky nikdy sa nespália. Napriek tomu by mali používať krémy, ktoré majú SPF aspoň 10.

Aké druhy opaľovacích krémov poznáme?
Raz denne - tieto druhy produktov tvrdia, že vás chránia pred slnkom celý deň len vďaka jednej aplikácii. Niektoré testy uskutočnené na týchto opaľovacích krémoch však preukázali, že to nie je pravda, takže odporúčame dodržiavať bežné a odporúčané pokyny, pokiaľ ide o ich aplikáciu.

Vodeodolný - tieto produkty sú určené pre tých, ktorí sú v bazéne alebo v mori. Vždy si však skontrolujte, ako dlho by vaše opaľovacie krémy mali byť odolné voči vode a kedy by ste si ich mali znovu naniesť. Aj utieranie do osušky vám krém, mlieko či sprej dokáže odstrániť.

Opaľovací krém s repelentom proti hmyzu - tieto slovné kombinácie sú príťažlivé, ale štúdie preukázali, že krémy na ochranu pred UV lúčmi obsahujúce aj ochranu pred hmyzom znižujú účinnosť ochrany pred slnečným žiarením. Odborníci jednoznačne odporúčajú používať dva samostatné výrobky.

Opaľovací krém na tvár - tieto krémy sú často aj hydratujúce, takže sú zvyčajne ľahké, nemastné a skvelé pre jemnú alebo citlivú pokožku. Uistite sa, že ich aplikujete na tvár a najmä častejšie. Odporúča sa aspoň každé 2-3 hodiny.

Anti-aging opaľovacie krémy - väčšina výrobcov sa predbieha v tom, kto prinesie lepší produkt, ktorý bude aj hydratujúci, aj ochranný a navyše bude mať aj protivráskové účinky a ochranu pred voľnými radikálmi. Voľné radikály vznikajú z environmentálnych faktorov, ako je napríklad znečistenie a prach, čím prispievajú k predčasnému starnutiu. Najmä obyvatelia miest by mohli siahnuť práve po tomto type, pretože práve oni potrebujú každodennú ochranu aj pred okolitým smogom.

Koľko opaľovacieho krému by ste mali aplikovať a ako často?

Áno, vieme, je to otravné aplikovať krém znovu a znovu počas dňa ale je to nesmierne dôležité. Najmä, ak plánujete sedieť či ležať na slnku celý deň. Dobré pravidlo, ktoré treba dodržiavať, je pravidlo čajovej lyžičky. Napríklad jedna čajová lyžička produktu patrí na tvár, jedna na každú ruku, nohu a tak ďalej. Celkovo by ich malo byť 7. Nezabudnite, že ak nepoužijete dostatok opaľovacieho krému, úroveň ochrany sa zníži.

Vždy používajte opaľovací krém 30 minút pred tým, ako sa ocitnete na slnku a nie tesne predtým.
Trvanlivosť opaľovacieho krému

Premýšľate o použití opaľovacieho krému, ktorý máte uložený v zadnej časti skrine už nejaký ten čas? Zabudnite na to. Väčšina produktov na ochranu pred slnečnými lúčmi vydrží 12 až 18 mesiacov pri správnom skladovaní. Ak sú však vystavené vysokým teplotám alebo priamemu slnečnému žiareniu, je s nimi koniec. Ak je to už nejaký čas, odkedy ste si ho kúpili, alebo si nemôžete spomenúť, kedy ste ho kúpili a použili naposledy, je lepšie si zaobstarať nový.

Fyzikálne versus chemické

Minerálne alias fyzikálne opaľovacie krémy obsahujú aktívne minerálne zložky, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu na vrchu pokožky v podobe “zrkadla”, ktoré odráža škodlivé UV žiarenie. Niekedy sú označované ako minerálne opaľovacie krémy, niekedy ako fyzikálne. Sú považované za vhodnejšie pre citlivejšie typy pleti, pretože majú menšiu pravdepodobnosť, že upchajú póry.

Zložky, ako je napríklad oxid zinočnatý a oxid titaničitý (Zinc Oxide, Titanium Dioxide), chránia vašu pokožku tým, že odrážajú alebo blokujú slnečné lúče. Oxid zinočnatý poskytuje širokú ochranu pred UVA aj UVB žiarením. Začína chrániť hneď po aplikácii - nie je potrebné čakať až 30 minút pred odchodom. Je lepšie tolerovaný väčšinou typov pleti a dlhšie vydrží.
Údajne však takéto typy produktov neponúkajú toľko ochrany pred UVA v porovnaní s chemickými krémami na opaľovanie a môžu zanechať biele zvyšky na koži.
Chemické opaľovacie krémy obsahujú prísady, ktoré absorbujú UV žiarenie a spôsobujú chemickú reakciu.
Tým menia slnečné lúče na teplo, ktoré potom odvádzajú do pokožky. Vedia sa ľahšie aplikovať a pohodlnejšie nosiť. Chemické filtre, ktoré nájdete pod označením ako Avobenzone, Octinoxate, Octisalate, Octocrylene či Oxybenzone pôsobia tak, že absorbujú UV žiarenie skôr, ako sa dostane do kože. Tieto produkty sa ľahšie nanášajú a nezanechávajú bielu vrstvu na pokožke. Samozrejme spolu s pozitívami prichádzajú aj negatíva. Chemické opaľovacie produkty môžu byť pre niektorých ľudí dráždivejšie a môžu spôsobiť alergické reakcie.

Po aplikácii musíte počkať aspoň 20-30 minút a takisto je potrebné ich častejšie aplikovať.

Chemické filtre:
Aminobenzoic acid
Avobenzone
Cinoxate
Dioxybenzone
Ecamsule
Ensulizole (Phenylbenzimiazole Sulfonic Acid)
Homosalate
Meradimate (Menthyl Anthranilate)
Octocrylene
Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate)
Octisalate ( Octyl Salicylate)
Oxybenzone
Padimate
Sulisobenzone
Trolamine Salicylate

Fyzikálne filtre:
Titanium Dioxide
Zinc Oxide

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia