Kategórie
 
 
 
 
 
 

Opaľovanie

Autor: Temperance    Dátum: 8.7.2022

Opaľovanie

Leto začína byť v plnom prúde, slnečné lúče nás napĺňajú dobrou náladou, intenzívne „zásobujú" vitamínom D a pleť získava bronzový nádych. Áno, opálená pokožka je síce atraktívna, ale mnohí odborníci zvyšujú varovný prst!

V letnej eufórii často zabúdame na nástrahy vonkajšieho prostredia a silu slnečných lúčov. Takže poďme si trošku pripomenúť, ako veľmi negatívne môže pôsobiť UV žiarenie na zdravie našej pokožky. Zopakujme si to, čo už dávno vieme a o čom sa toľko neustále hovorí.   

Prečo sa odporúča chrániť pred slnečným žiarením? Čo nám to môže spôsobiť?                      

Predčasné starnutie: poškodenie slnkom je najčastejšou príčinou predčasného starnutia pleti.

Rozpad kolagénu: UV žiarenie spôsobuje rozpad kolagénu v pokožke, čo sa časom prejaví ako jej ovísanie a celkové ochabnutie.
Dehydratácia: teplo a slnečné počasie vplýva na potenie, a tým aj na odparovanie vody nielen z povrchu, ale i z hlbších vrstiev kože. Začne nás trápiť dehydratovaná, suchá pokožka a nepríjemné pocity pnutia na tvári.
Pigmentové nerovnosti: UV lúče poškodzujú bunky a ich rovnomernú produkciu melanínu.                       
Riziko rakoviny kože: každé neúmerné opaľovanie, ktorého výsledok je spálenie pokožky, narušuje bunky, vyvoláva ich trvalé poškodenie a môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny.                                   

To všetko sú vážne dôvody, prečo by sme sa mali zamyslieť nad ochranou pleti. Keďže UV žiarenie pôsobí aj počas zamračených dní, mali by sme zaradiť krémy na ochranu pred slnečným žiarením do našej každodennej starostlivosti a to celoročne. S pribúdajúcimi lúčmi počas leta je nutné starostlivosť zintenzívniť, zvýšiť ochranný faktor príp. zvoliť vodeodolný výrobok.  
Na čo by sme mali prihliadať?                                                                                                                                      

Pri výbere výrobku prihliadnime na fototyp pokožky i dĺžku pobytu strávenú na priamom na slnku. Prostredie, nadmorská výška, vodné plochy taktiež zásadne ovplyvňujú parametre, ktoré by správne zvolený opaľovací krém mal mať. Vhodným výberom UVA a UVB filtra vieme eliminovať negatívny dopad UV žiarenia na kvalitu a zdravie pleti, opáliť sa zdravo a rovnomerne, bez zbytočných spálenín a šúpania sa. UVA žiarenie bežne ani nevnímame, no pôsobí na nás aj počas zamračených dní, kedy sa cítime „bezpečne". O to zákernejšie sú jeho dôsledky. Spôsobuje nežiadúce predčasné starnutie pleti, obávané pigmentové škvrny, alergie a ďalšie kožné problémy vrátane rakoviny. Na rozdiel od UVA , UVB žiareniu sme vystavení v slnečnom počasí. Nepôsobí na nás počas zamračeného počasia, ani cez sklo. Je však zodpovedné za opálenie až bolestivé spálenie pokožky. Spálením sa poškodzujú kožné bunky, čo môže časom vyprovokovať rôzne nežiadúce kožné reakcie.
Čo je teda to SPF, na ktoré máme prihliadať?

SPF (Sun Protection Factor) v preklade znamená „ochrana pred slnečným žiarením“, avšak určuje čas, počas ktorého je pokožka chránená pred škodlivými UV lúčmi slnka a UV žiarením.
Je dôležité poznať svoj fototyp pokožky a podľa toho si správne vybrať aj SPF.

Fototyp I. - Tu patria albíni s nedostatkom melanínu v koži a vo vlasoch. Oči majú bez pigmentu, červenkasté. Ich pokožka na slnku vždy sčervenie a nikdy nestmavne. Pred slnečným žiarením nema-jú žiadnu ochranu a môžu utrpieť veľmi vážne popáleniny.
Odporúčaný ochranný v SR 30
Odporúčaný faktor pri mori: 50
Doba vlastnej ochrany pokožky: do 5 minút. Dieťa taktiež.
 
Fototyp II. - Patria tu osoby s veľmi svetlou pleťou väčšinou posiatou pehami a svetlými alebo ry-šavými vlasmi. Oči majú svetlé (napríklad zelené). Na slnku väčšinou vždy očervenejú, rýchlo sa spá-lia a následne zlúpu. Málokedy stmavnú.
Odporúčaný ochranný faktor: 25 - 40.
Doba vlastnej ochrany pokožky: 5-10 minút.

Fototyp III. - Zahŕňa osoby so svetlou farbou pleti. Väčšinou majú svetlohnedé vlasy a modré oči. Na slnku pokožka občas očervenie a dobre stmavne. Odporúčaný ochranný faktor: 10 – 25.
Doba vlastnej ochrany pokožky: 10-15 minút.


Fototyp IV. - Zachytáva orientálne a stredozemné typy s mierne hnedou pokožkou, tmavými vlasmi a hnedými očami. Na slnku pokožka nikdy neočervenie a vždy stmavne.
Odporúčaný ochranný faktor: 6 - 20.
Doba vlastnej ochrany pokožky: 15-30 minút.


Fototyp V. - Tu patria černosi, africké, subsaharské typy s tmavou farbou pleti a čiernohnedými očami. Pokožka na slnku nikdy neočervenie a vždy silne zhnedne.
Odporúčaný ochranný faktor: 2 - 6.
Doba vlastnej ochrany pokožky: 30-40 minút.


Ako teda správne vyrátať, ako často je potrebné ktorý fototyp natierať?

Doba vlastnej ochrany pokožky X ochranný faktor opaľovacieho krém = doba počas ktorej bude vaša pokožka chránená na slnku.

Napr. Fototyp II: 5-10 minút
SPF: 30
5 minút  * 30 SPF = 150 minút


Chemický filter alebo minerálny (fyzikálny) filter, aký je medzi nimi rozdiel?
Filtre sú substancie, ktoré nás chránia pred spálením. Zatiaľ, čo sa chemický filter opiera o účinnosť rôznych chemických zlúčenín a začína pôsobiť 20-30 minút od nanesenia na pokožku, fyzikálny sa opiera iba o dve zložky. Oxid zinku a dioxid titánu odrážajú žiarenie od povrchu pokožky a tým zabraňujú jej poškodeniu. Pôsobia hneď po nanesení a nedráždia citlivú pokožku, sú vhodné aj pre alergikov, aj keď občas nechávajú na pokožke neškodný biely povlak. Často sa zvyknú obidva filtre kombinovať, čím sa stáva opaľovací krém spoľahlivejším.

Aké zásady pobytu na slnku by sme mali dodržiavať?
Ako sme spomínali, UV žiarenie na nás pôsobí denne, vonku, aj vnútri pri okne. Nikto z nás netúži po pigmentových škvrnách, zostarnutej či spálenej pleti, takže je potrebné používať opaľovací krém skutočne každý deň.                                                                                                                                             

Prípravky, hlavne tie, ktoré obsahujú iba chemický filter,  nanášajme aspoň 20-30 minút pred pôsobením UV žiarenia.                                                                                                                                                            

Dbajme na rovnomerné nanesenie opaľovacieho krému a v dostatočnom množstve.                           

Pravidelne obnovujme jeho ochrannú vrstvu v priemere každé 2 hodiny alebo ihneď po kúpaní.                                         

Vyhýbajme sa prudkému slnku v poludňajších hodinách medzi 11. až 15 hodinou.
Nevystavujme malé deti priamemu slnku.
Nezabudnime sa chrániť aj slnečnými okuliarmi a pokrývkou hlavy.   

Pobyt na slnku zvyčajne ukončíme očisťujúcou sprchou, no nezostaňme iba pri nej. Nezabudnime na dôkladné vyčistenie pleti, jej upokojenie a hydratovanie....Ale o tom až niekedy inokedy.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia