Kategórie
 
 
 
 
 
 

Pleť po zime?

Autor: Temperance    Dátum: 22.3.2023
 

Zima skončila a čo ďalej...

Aj keď zimy u nás už nebývajú také kruté ako voľakedy, naša pokožka chladným počasím aj tak trpí. Počas jarného obdobia, s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi, sa prebúdza nielen príroda, ale aj naša túžba vyzerať lepšie.

 

 

Nie že by sme sa v zime o pleť nestarali, len chceme pre ňu v tomto období urobiť o niečo viac, chceme vyzerať lepšie. Na rad by mala prísť „inventúra" našich zásob kozmetických prípravkov, doplnenie a nákup chýbajúcich, a mali by sme najmä zapracovať na pláne našej každodennej starostlivosti o pokožku. Uvedomme si, že nie je umenie prípravky „iba“ nakúpiť, ale dôležité je ich každodenné a systematické používanie. Teraz si poviete, „tak na toto teda nemám čas, to plánovanie nezvládnem, je to zložité", a preto čítajte ďalej...


Pokožka nás chráni pred slnkom, teplom, ale i chladom a infekciami. Neustále sa samoobnovuje a uzdravuje, no potrebuje aj našu pomoc. Pravidelnou starostlivosťou jej pomáhame posilňovať  prirodzený proces obnovy, odstraňovaním nečistôt, kožného mazu i odumretých čiastočiek kože, pomáhame udržovať jej zdravý vzhľad. Jednoduché čistenie vodou a základný krém dnes už nestačia. Určite si  želáme, aby bola nielen zdravá, ale aj vyzerala krásne, sviežo, mladistvo...

Pri našom výbere kozmetických prípravkov častokrát podľahneme rôznym trendom, reklamám a výhodným kúpam a nepoložíme si otázku, čo vlastne nášmu typu pokožky vyhovuje, čo ona chce a potrebuje. A tak sa stane, že jemnú a citlivú pleť umývame „populárnou" čistiacou penou a zmývame chlórovanou vodou, potom prekvapene pozeráme na červené fľaky na tvári. Pri mastnej a nečistej pleti s rozšírenými pórmi sme boli zvyknutí na aplikácie s vysokými koncentráciami alkoholu, na dokonalú „dezinfekciu“ – avšak opak je pravdou, takouto aplikáciou len zvyšujeme tvorbu kožného mazu, pretože aplikáciou alkoholových výrobkov sa pleť vysúša, začína sa brániť a oveľa viac mastiť. Následne sa póry upchávajú, vznikajú zápalové procesy a môžu skĺznuť do závažných aknóznych stavov.

Pravidelné používanie pílingu si mnohé z nás spájajú so starostlivosťou o mastnú pokožku, ale opak je pravdou. Či suchý, normálny alebo mastný typ, každá pleť sa nielen obnovuje, ale aj jej bunky odumierajú. Samotná pokožka sa tejto odumretej vrstvy nevie zbaviť, vzniká zašedlosť, upchaté, rozšírené póry, zápalové procesy. Preto je na nás, aby sme sa aktívne zapojili do tohto očistného procesu a píling zaradili do našej rutiny. Dnes nájdeme v ponuke jemné pílingové gély, nenásilné, účinné pre každý typ pokožky. Rastlinné extrakty a celulóza dokonale prečistia zanesené póry i jemnú citlivú pleť, bez akýchkoľvek nežiadúcich podráždení...

Ak to tak zhrnieme, je dôležité dbať na individuálne potreby pleti, poradiť sa s odborníkom. Odborník vám vie poradiť a určiť typ vašej pleti, čo je prvý a zásadný krok. Následne určí problém, ktorý sa na pleti objavuje a chceme ho eliminovať. A až potom prichádza správny výber produktov – a to krok po kroku.


Na kvalite našej pokožky, jej zdravia a obnovy sa dennodenne podpisuje aj náš životný štýl, stravovacie návyky, celkové zdravie i stav hormónov. Niektoré z týchto faktorov vieme ovplyvniť, iné nie, no rozhodne sa o to môžeme pokúsiť práve našou starostlivosťou. Naša pomoc v podobe správneho čistenia je len prvým krokom. Pozornosť teraz zamerajme na ďalšie potreby našej pleti. Na každom kroku počúvame o správnom pitnom režime i o hydratácii pleti. Áno, dostatočná hydratácia je dôležitá nielen pre správne a zdravé fungovanie nášho tela, ale jej význam vidíme a cítime aj na stave našej pleti. Voda je život a jej nedostatok brzdí kolobeh regenerácie, účinné látky sa ťažšie vstrebávajú. Na úrovni pokožky vnímame dehydratáciu ako narastajúce pnutie, suchosť, zašedlosť, príp. zvýšenú citlivosť či nadmerné premasťovanie, ktorým sa pleť bráni vysušovaniu. Možno si poviete, že pitný režim máte v poriadku a veď ten „svoj" krém používate už dlhé roky a všetko bolo v doteraz poriadku...
Vekom sa pokožka mení a menia sa aj jej nároky. Menia sa ročné obdobia, aj okolité faktory ako sú vykurovanie či klíma. Pokožka potrebuje každodenný dostatok vlhkosti v podobe kvalitnej tonizačnej vody a hydratačného krému.

Samozrejme, naša pleť má aj svoje nároky na adekvátnu výživu. Tú prispôsobujeme stavu pokožky, veku a častokrát i našim predstavám. Dnešný kozmetický priemysel mám ponúka v tomto smere širokú škálu možnosti a my si často ani nevieme vybrať. V našich blogoch sa venujeme rôznym účinným látkam podporujúcim krásu a mladistvosť našej pleti, stačí si len vybrať alebo poradiť sa o svojom výbere. Veď kvalitný a správny výber nám vie zabezpečiť nielen pocit pohody a spokojnosti, ale aj mladistvejší, žiarivý vzhľad. S pribúdajúcimi teplými dňami môžeme vymeniť výdatnejšie výživné krémy za ľahké, ale pritom rovnako výživné tekuté formy krémov – emulzie.

Dôležitú úlohu v každodennej rutine zohrávajú aj séra, esencie, ampule – prípravky na intenzívnu starostlivosť. Hydratáciu, dodanie jednotlivých účinných látok do pokožky podľa jej potrieb, upokojenie i reguláciu kožného mazu, to všetko nám vedia tieto prípravky zabezpečiť. A čo je na nich ešte fascinujúce? Dajú sa na seba vrstviť podľa toho, aké problémy s pleťou potrebujeme riešiť, čo nám poskytuje mnoho možností ako získať zdravú, sviežu a krásnu pleť.

„Každodenná rutina v starostlivosti o pleť" znie dosť vážne a povinne, ale skúsme sa na tento proces starostlivosti pozrieť ako na zábavu, ako na niečo, čím si „zabezpečíme" pár minút pre seba. Zrelaxujeme, aktívne sa postaráme o svoj vzhľad a častokrát získame pocit, že aj okolo nás sa točí svet.

A čo dodať na záver? Pribúdajú nám slnečné dni, nezabudnime na každodenné použitie kvalitného ochranného krému SPF. Len tak sa vyhneme zbytočnému poškodeniu našej pleti slnečným žiarením.

Platí teda:
1.    Určiť správny typ pleti
2.    Určiť problém, ktorý je potrebné riešiť
3.    Určiť a vybrať vhodné produkty práve na váš typ pleti


A pripomeňme si našich obľúbených 10 krokov starostlivosti o pleť:
1.    Odlíčenie
2.    Čistenie
3.    Hĺbkové čistenie
4.    Tonizácia
5.    Pleťové ampulky
6.    Esencia či sérum
7.    Pleťová maska
8.    Očný krém
9.    Pleťový krém či emulzia
10.    SPF

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia