Kategórie
 
 
 
 
 
 

Pleť so sklonom k zápalom

Autor: Temperance    Dátum: 20.05.2021

Pleť so sklonom k zápalom
Mnohí z nás si myslia, že len aknózna pleť môže trpieť zápalovými procesmi.
Nie je to však celkom tak.
Mali by sme si uvedomiť, že zápal kože sa môže prejavovať rôzne a môže postihovať tak mastnú, ako aj suchú pleť.
Tieto zápaly môžu súvisieť s imunologickou reakciou, nerovnováhou hormonálnej činnosti a samozrejme aj s akné.

Je potrebné povedať, že aj hyperpigmentácia či depigmentácia je istý druh zápalu. Nemali by sme zabudnúť na kožné choroby spôsobené parazitmi, baktériami, či vírusmi. Všetky tieto okolnosti, vonkajšie či vnútorné, nám môžu spôsobovať nežiadúce zápaly kože.

Čo s tým?

Najdôležitejšie je určiť príčinu takéhoto zápalu. Ak príčina súvisí s vnútornými procesmi, je vhodné poradiť sa s odborníkom a začať systematicky podporovať imunitný systém. Ak je zápal spôsobovaný vplyvom vonkajšieho prostredia, je nevyhnutná pravidelná ochrana takejto zapálenej pleti.

Čo môžete urobiť vy? Ako môžete predchádzať vzniku zápalových procesov na pleti?

Starajte sa o vašu pokožku pravidelne. Najdôležitejšie je správne ČISTENIE!

Každý deň je naša pokožka vystavovaná nežiadúcim účinkom vonkajšieho prostredia, vplyvu baktérií, vírusov, či škodlivých látok. Zároveň sa tiež podieľa na odstraňovaní odpadových látok z tela. Práve preto je dôkladná starostlivosť o pleť nesmierne dôležitá. Samotným základom je každodenné čistenie pleti – a to nielen večer, ale aj ráno. Nevyčistená pleť sa nedokáže správne regenerovať, nečistoty ju nadmerne zaťažujú a tým dochádza k jej rýchlejšiemu starnutiu. Účinné aktívne látky z tonizačných vôd, pleťových masiek, sér a krémov nedokážu prechádzať cez takto zanesené póry, takže ich aplikácia je viac-menej zbytočná.

Pri normálnej a suchej pleti odporúčame používať čistiace vody, mlieka, alebo krémy.

Pri mastnej alebo zmiešanej pleti siahnite po čistiacich penách, či géloch. Nie je vhodné používať obyčajné mydlo a čistú vodu, pretože vysušujú a tým zvyšujú produktivitu kožného mazu.

Pokiaľ trpíte na zápalové infiltráty a je jedno, či máte suchú alebo mastnú pleť, mali by ste na istý čas vynechať zo starostlivosti o pleť agresívne abrazívne mechanické pílingy. Ak potrebujete odstrániť vrchnú vrstvu kože, siahnite po enzymatických alebo chemických pílingoch, ktoré však odporúčame absolvovať v kozmetických salónoch.

V ďalšom kroku čistenia zaveďte do každodennej rutiny tonizačnú vodu. Tú voľte podľa typu pleti. Na normálnu a suchú pleť vyberajte gélové tonizačné vody a na mastnú či zmiešanú pleť zvoľte číre adstringentné tonizačné vody.

Ďalšími krokmi v starostlivosti o pleť, ktoré je vhodné zaradiť sú výživné ampulky, či čistiace masky. Tie dokážu pleť upokojiť, posilniť, vyživiť či dôkladne vyčistiť. Tým pomáhajú zabraňovať vzniku ďalších zápalov.

Vyrážky NIKDY nevytláčajte, nevysúšajte - ale správne „ošetrite“, a to sérom s antibakteriálnym účinkom, (napr. Teatree Spot Gel – vhodná na všetky typy pleti), alebo adstringentnou maskou na stiahnutie zápalu. Následne aplikujte krém alebo sérum na upokojenie pleti z radov:

Teatree – pleťový krém je vhodný na suchý typ pleti a sérum na mastnú pleť. Náš tip: olej s čajovníkom môžete použiť na suchú zapálenú pleť, na masáž tváre, na noc ako masku – aj na suchú aj na mastnú pleť.

Pitree – pleťová emulzia je vhodná na suchý typ pleti a sérum na všetky typy pleti.

Muse Vera – pleťový krém je vhodný na suchý až dehydratovaný typ pleti a sérum na mastnú a zmiešanú pleť.

Soak out – krém je určený na všetky typy pleti.

Preange – pleťová emulzia je určená na zmiešanú pleť, krém s pupočníkom ázijským na normálny typ pleti a krém s azulénom na dehydratovanú pleť.

Dbajte na to, čo jete! Predovšetkým ak máte mastnú pleť.

Je nesmierne dôležité si uvedomiť, že naša pleť reaguje na potraviny rôznymi spôsobmi. Pri pleti so sklonom k výraznej tvorbe akné je vhodné zaradiť do jedálnička uhorku, mrkvu, rajčiny, avokádo, melón, marhule, či broskyne. Je všeobecne známe, že k zhoršovaniu stavu aknóznej pleti výrazne prispievajú potraviny s vysokým glykemickým indexom a tiež zvýšená konzumácia mliečnych výrobkov. Tieto môžete nahradiť potravinami so stredným až nízkym glykemickým indexom, ktoré uvoľňujú cukor pomalšie (strukoviny, celozrnné potraviny, niektoré ovocie a zelenina).


Nezabudnite na pitný režim.
Dbajte na to, koľko vody vypijete!
Bez vody predsa nie je žiaden život a to platí aj pre náš celý organizmus...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia