Kategórie
 
 
 
 
 
 

Pleťové emulzie

Autor: Temperance    Dátum: 27.08.2020

Pleťové emulzie...

Čo sú pleťové emulzie?

Emulzie patria v kozmetike k najrozšírenejším a najdôležitejším disperzným sústavám. Emulzia je zmes dvoch navzájom nezmiešateľných kvapalín, pričom jedna z nich je pomocou emulgátora rozptýlená v druhej vo forme malých mikroskopických čiastočiek.

Emulzia sa skladá:

Olejová fáza – tuky, oleje, vosky, mastné kyseliny, lipofilné funkčné látky, biologicky aktívne látky a iné
Vodná fáza – voda, humektanty, hydrofilné funkčné látky, biologicky aktívne látky a iné
Emulgátor – lipofilné emulgátory, hydrofilné emulgátory, alebo komplexné tzv. kombinované emulgátory

Emulzia môže byť:
Olej vo vode – je emulzia, ktorá „vysychá“ pretože má viac vodnej fázy. Aby nevysychala, používajú sa humektanty, ktoré tento proces spomaľujú. Patria sem prípravky s účinkom najmä na hydratáciu pleti – väčšinou na zmiešaný a mastný typ pleti.
Voda v oleji – je emulzia, v ktorej sú molekuly vody rozptýlené v olejovej fáze. Je to tzv. typ nevysychavej emulzie, pretože vodná fáza je chránená proti odparovaniu a účinné látky rozpustné vo vode proti oxidácii. Patria sem mastné, výživné a regeneračné emulzie – väčšinou na suchý typ pleti.

Zmiešaná emulzia – je zmes oboch druhov emulzií o/v a v/o, obsahujú hydrofilné aj lipofilné emulgátory – väčšinou na normálny typ pleti.

Ako rozoznať typ emulzie?

1. Test: emulziu rozotrieme na predlaktie a nalejeme naň trochu vody. Ak sa voda ľahko rozplynie po pokožke, je to typ olej vo vode.
Ak ide o typ voda v oleji, vonkajšou fázou je olej. Naliata voda sa s ním „neznáša“, emulzia vodu odpudzuje. Preto zaujme tvar malých kvapôčok, aby bol ich kontakt čo najmenší.

2. Test: do pohára s vodou pridáme asi tretinu malej lyžičky emulzie a zmiešame. Ak sa emulzia s vodou ľahko zmieša a vytvorí sa mliečnobiely zákal, je to typ olej vo vode. Táto emulzia sa dá riediť s vodou.

Ak sa emulzia s vodou nezmieša, ide o typ voda v oleji.

Emulzie sú na celom svete veľmi populárne a mnohí ich veľmi radi používajú, pretože sú vždy oveľa väčšie ako krémy, ľahko sa nanášajú či už pomocou pumpičky, alebo bezkontaktnou aplikáciou z fľaštičky. Ak si na ne zvyknete, už sa ťažko od nich odtrhnete.

Emulzie sú vhodné na každý typ pleti, avšak, tak ako sme spomínali, je potrebné si určiť, o akú emulziu ide, aby bola vhodná práve na váš typ pleti.

Tak, aby sme si to ešte zhrnuli, ak máte mastnú, zmiešanú pleť, či sa veľmi potíte – odporúčame siahnuť po ľahších formách emulzii a to „olej vo vode“. Sú rovnako nabité účinnými látkami ako krémy, ktoré veľmi dobre poznáme, čiže o výživu sa taktiež vôbec netreba obávať.

Ak máte suchý až veľmi suchý typ pleti, tak treba voliť emulziu voda v oleji, ktorá je mastnejšia a tým zaručí pokožke tú správnu starostlivosť.

Normálna pleť, táto je v podstate „bezproblémová“, avšak nezabúdajme, že aj o ňu je veľmi dôležité sa poriadne starať. Tu môžete siahnuť aj na emulzie, ktoré sú tzv. zmiešané z oboch druhov emulzií.

Náš tip:
Zmiešaná a mastná pleť: Acerola Vital Prism Emulsion, Antioxydant Emulsion
Suchá a veľmi suchá pleť: Senite Golden Cell Emulsion, Platinum Aura Emulsion
Normálne pleť: Green Tea Emulsion, Black Signature Emulsion

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia