Kategórie
 
 
 
 
 
 

Pleťové masky

Autor: Temperance    Dátum: 21.6.2023

Pleťové masky

Často sa v našich blogoch zaoberáme rôznymi účinnými látkami, dávame do pozornosti rôzne kozmetické prípravky a predstavujeme rôzne kroky starostlivosti o pokožku.
Dnes si povieme niečo viac o maskách, ako vybrať, kedy a ako ich aplikovať. Nasleduje malý prehľad  je pre tých, ktorí ešte váhajú alebo považujú ich použitie za zbytočné, no aj pre tých, ktorí majú masky  pevne zaradené do dennej rutiny.

 

Pleťová maska je dôležitým krokom v starostlivosti o pleť.

Jej koncentrované účinné látky prenikajú do pokožky a vytvárajú bariéru medzi pokožkou a vzduchom. Tá umožňuje pleti absorbovať viac aktívnych  a zvlhčujúcich zložiek. Masky poskytujú okamžitý efekt a môžu mať aj dlhodobé účinky.

Masky ako také môžeme rozdeliť na niekoľko druhov podľa spôsobu aplikácie aj podľa účinnosti:

Krémové - tieto masky sú zvyčajne zamerané na upokojenie, výživu a hydratáciu pokožky. Krémová textúra poskytuje vysušenej pokožke bohatú hydratáciu a premastenie.

Zlupovacie, exfoliačné masky – odstraňujú odumreté kožné bunky a podporujú zdravú výmenu kožných buniek, sú vhodné nielen na aknóznu pokožku, ale znižujú aj tvorbu jemných liniek a vrások.

Kaolínové, ílové masky - umožňujú jemnú exfoliáciu, do hĺbky čistia zanesené póry, zbavujú pokožku prebytočného mazu.

Masky s aktívnym uhlím – rovnako ako kaolínové masky, aj masky s aktívnym uhlím pomáhajú odstraňovať mastnotu a nečistoty z povrchu pokožky a hlboko v póroch  mastnej a aknóznej pleti.

Mohli by sme ešte spomenúť vlizelínové – textilné, gélové, zahrievacie, upokojujúce či bieliace - to je len malý výpočet, na trhu je ich skutočne veľký výber s rôznými účinkami.

Ich pravidelnou aplikáciou dokážeme:
–    aktívne zvyšovať hydratáciu pokožky
–    regulovať tvorbu mazu, prečistiť rozšírené, či zanesené póry
–    eliminovať zápalové procesy a tvorbu akné
–    spomaľovať prejavy starnutia
–    podporiť tonus a elasticitu
–    zjemniť textúru pokožky
–    rozjasniť, zjemniť pigmentové nerovnosti
–    dodať zdravý, mladistvý vzhľad a posilnenie vitality

 Aký účinok a výsledok očakávame, akú pleť i vek máme, aký problém, akú účinnú látku potrebujeme a akú formu masky obľubujeme? To sú otázky, ktoré ovplyvňujú našu voľbu masky.

Výber správnej pleťovej masky ovplyvňuje zdravie pokožky, vitalitu a jej vzhľad. Jej správnou voľbou môžete dosiahnúť  širokú škálu benefitov, zabezpečiť pleti zdravý, či mladistvý vzhľad.

Je samozrejmé, že zrelá pleť bude mať iné nároky na silu a zloženie masky, ako tá mladšia.
Pri zrelej pleti sa čoraz častejšie zameriavame na väčšiu rozmanitosť a koncentráciu účinných látok. Potrebujeme riešiť nielen dehydratáciu, ale aj vrásky, pevnosť pleti, príp. aj pigmentové nerovnosti. Zatiaľ, čo mladšia pleť je častokrát premastená, nečistá, trápia ju zápalové procesy. Preto je dôležité nájsť masku na tvár, ktorá rieši konkrétne problémy pokožky. Bez ohľadu na to, aký konkrétny typ pleti alebo starostlivosť o pleť potrebuje  jeden cieľ majú spoločný a tou je hydratácia.

V každom veku a každý typ pleti potrebuje zvlhčovanie. Hydratácia je alfou a omegou nielen intenzívnej starostlivosti, ale aj dennej starostlivosti ako takej. Do rutiny preto zaraďujeme hydratačné vody, hydratačné séra a hydratačné krémy, no aj tak sú obdobia, keď  potrebujeme pokožke dodať viac vlhkosti ako inokedy.

Tu nastupuje krok intenzívnej hydratácie pleti a s ním aj zaradenie vlizelínovej textilnej masky do svojej dennej rutiny.
Ako už názov tohto druhu masky napovedá, ide o aplikáciu netkanej textílie na oblasť tváre. Tá   zabezpečuje pokožke rovnomernú a výdatnú dávku hydratácie. Rýchle a ľahké použitie z nej robí jednu z tých najobľúbenejších. Môžeme si vybrať z desiatky druhov s rôznymi pridanými koncentrovanými esenciami, a tak zabezpečiť pleti rozmanitosť účinných látok.

Pleťová maska by sa mala aplikovať  po vyčistení a tonizácii pokožky. Večer sa organizmus skľudňuje a nastupuje proces regenerácie a to je aj ideálny čas na aplikáciu masky, ale nedajme sa pri tejto maske pomýliť. Benefity vlizelínovej masky  môžete využiť kedykoľvek potrebujete.
Ráno, či večer, pred plánovaným stretnutím, či pred spaním dodá pokožke intenzívnu dávku hydratácie a aktívných látok z koncetrovanej esencie, ktorú si vyberiete.

Urobme si z tohto kroku a druhu masky rituál. Venujme sebe a relaxu pár dní v týždni 20 minút. V dnešnej uponáhľanej dobe to padne každému vhod. Veď aj stres negatívne ovplyvňuje náš celkový vzhľad.
A ktorú si vybrať?

Mastný, nečistý typ pokožky so sklonom k zápalovým procesom ocení v maske esenciu protizápalového a upokojujúceho nechtíka / calendula, levandule či rozmarínu. Maska charcoal ( s čiernym uhlím) dôkladne vyčistí zanesené póry.
Dehydratovanú, suchú pokožku intenzívne zhydratujete maskou s kyselinou hyalurónovou alebo morskými riasami, zeleným čajom.
Zrelá, povädnutá pokožka ožije po maske s kolagénom, zlatom, platinou, slimačím mucínom, hadím jedom.
Citlivá, problematická pokožka sa upokojí pôsobením skľudňujúcej centely, bambuckého masla alebo mliečnych proteínov.
Zašedlá pokožka nadobudne svieži vzhľad po aplikácii masky s granátovým jablkom, acerolou, acai berry, Q10.
Pigmentové nerovnosti rozjasní ryžová maska, VC alebo arbutínová maska.


K dispozícii je veľké množstvo druhov tvárových masiek, stačí si len vybrať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia