Kategórie
 
 
 
 
 
 

Propolis

Autor: Temperance    Dátum: 7.12.2022

Propolis – včelia kašička

Prvé zmienky o včelách nájdeme už 10 000 p.n.l. Vieme, že už v starom Egypte vedeli o liečivých účinkoch včelích produktov a o včely sa starali s posvätnou úctou. Svedčí o tom aj vyobrazenie vtedajších „včelárov" na stenách chrámov a záznamy v starodávnych papyrusoch. V 9.storočí sa zvyšuje záujem o včelstvo aj u nás. Spočiatku sa využívali dutiny stromov, no časom sa zrodili prví predchodcovia dnešných úľov. Včelári sa stali váženými občanmi a mali veľa výsad. Včelie produkty sa už v tomto období stali súčasťou vtedajšieho liečiteľstva a účinky včelích produktov využívame po dnes.

Ako ďalším benefitom je, že propolis brzdí rast širokého spektra baktérií. Priaznivo pôsobí pri liečbe plesňových ochorení.

Urýchľuje hojenie a znižuje zápaly. Propolis vytvára uzavreté a sterilné prostredie, ktoré umožňuje reparáciu a obnovu pokožky. Znižovaním zápalu významne dopĺňa liečbu ekzémov a psoriázy.

Svojimi už spomenutými antioxidačnými vlastnosťami chráni pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením, zabraňuje prejavom starnutia z dôvodu nežiaducich oxidačných procesov v pokožke a foto-poškodenia.

Pôsobí proti vráskam a redukuje ich výskyt. Podporuje syntézu kolagénu v tkanivách a tým obnovuje medzibunkovú hmotu pokožky. Vďaka tomu sa zlepšuje pevnosť a pružnosť pokožky.

Zvyšuje účinok vitamínov, najmä vitamínu C, ktorý je veľmi populárny v kozmetike.
Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, propolis obsahuje antioxidanty, ktoré sú vysoko účinné a chránia pred voľnými radikálmi a tým aj predlžujú účinnosť vitamínu C. Preto sa odporúča doplniť propolisovú starostlivosť aj o prípravky s vitamínom C.

Propolis sa stal významnou zložkou výrobkov zameraných na zjemnenie pleti, necháva pokožku jemnú, hydratovanú a posilnenú. Unavenej pleti dodáva jas a sviežosť. Svojim obsahom vitamínov, minerálov, flavonoidov a ďalších významných účinných látok podporuje celkové zdravie pokožky a posilňuje funkciu kožného filmu.


Už len doplníme malé info o ďalšej zložke, ktorú isto dobre poznáte.
Významnou zložkou včelích produktov je aj tzv. včelia kašička. Na skrášlenie sa používala už v starom Egypte a Ríme. Kašička predstavuje synonymum pre dokonalú výživu plnú vitamínov, minerálov a aminokyselín. Obsahom bio aktívnych látok ako sú peptidy, flavonoidy, mastné kyseliny a svojou celkovou výživnou hodnotou, ovplyvňuje kvalitu pokožky, jej regeneračné procesy a podporuje aj tvorbu kolagénu. Má protizápalový účinok, chráni pleť pred negatívnymi účinkami UV žiarenia, udržuje jej čistý a mladistvý vzhľad. Včelia kašička je intenzívne zvlhčujúca, vysoký obsah lipidov udržuje kyprosť a pružnosť pokožky, zjemňuje vrásky. S úspechom zmierňuje zápalové prejavy, začervenania a zlepšuje stav dermatitíd. Svojou schopnosťou regulovať tvorbu mazu je vhodná na všetky typy pleti vrátane mastnej.


Alergici – niečo pre vás na upozornenie.
Propolis je zmes vyrobená včelami na ochranu úľa pred mikróbmi a vonkajším prostredím. Tak ako pri akejkoľvek inej zložke starostlivosti o pleť, aj na propolis je možné mať alergickú reakciu. Ak máte alergiu či intoleranciu na med alebo uštipnutie včelou, je dosť pravdepodobné, že môžete mať reaktivitu aj na produkty s obsahom propolisu.

Z našej skúsenosti sú reakcie na propolis  pomerne zriedkavé. Dermatológovia však odporúčajú urobiť si pred zaradením výrobku s obsahom propolisu do vašej rutiny starostlivosti o pleť – skúšku na vnútornú stranu zápästia. Ak začervená – nemôžete výrobky použiť. Toto je nutné naozaj len v prípade, ak viete o svojej intolerancii/nežiaducej reakcii na med či uštipnutie včelou.

Objavte aj vy benefity včelích produktov v našom kozmetickom rade Biome Royal Propolis.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia