Kategórie
 
 
 
 
 
 

Rosacea

Autor: Temperance    Dátum: 18.4.2024

Problém s pokožkou je strašiakom každej ženy. Citlivá pleť, ekzém, akné, či rosacea, čo robiť, ako si pomôcť?
Rosacea je dnes už bežným chronickým zápalovým ochorením kože. Hlavným prejavom je viac-menej pretrvávajúce začervenanie v oblasti líc, často aj nosa a viditeľnými cievkami, červenými bodkami. Často sa pridruží aj suchá pokožka so šupinkami, ale aj zhrubnutá s prasklinkami, no môže byť aj mastná.

Poznáme 4 typy rosacey:
1. začervenaná pokožka pripomína spálenie od slnka, spôsobuje výskyt červených škvrn na koži
2. acne rosacea - červené bodky na pleti sa podobajú akné
3. rhinophyma -  sčervenanie na nose s rozšírenými pórami
4. očná rosacea – prejavuje sa ako suché, svrbiace alebo opuchnuté oko

Rosaceu síce nevieme vyliečiť, no v dnešnej dobe už vieme, ako sa k tomuto problému postaviť a život s ňou si uľahčiť. Samozrejmosťou by mala byť návšteva u dermatológa, pretože odkladaním pomoci sa stav pleti zhoršuje. Odborným vyšetrením, konzultáciou, prídete na to, čo je hlavným spúšťačom, čo spôsobuje jej vzplanutie. Zistiť, čo by mohlo spúšťať vašu rosaceu bude možno náročné, no je dobré sa o to pokúsiť, aby ste vedeli aktívne predchádzať jej prípadnému zhoršeniu. Len tak budete vedieť urobiť častokrát jednoduché zmeny, ktoré vám pomôžu dostať nepríjemne ataky pod kontrolu. Zistíte, že úplne prvým krokom je zmena návykov, zmena životného štýlu. Nie je jednoduché kriticky zhodnotiť predošlý životný štýl, zriecť sa obľúbených jedál, návykov a činností. Spúšťače sa od človeka k človeku líšia. Častý je vplyv počasia a stres je faktor, ktorý ovplyňuje "fungovanie" takmer každého z nás.
Tak o akých spúšťačoch tu hovoríme?
- stres
- zmena počasia, úmyselné i náhodné vystavovanie sa slnečným lúčom, vietor a zima
- horúce kúpele a sprchy, naparovanie a horúca voda pri starostlivosti o pleť
- korenené a pikantné jedlá, alkohol
- nevhodné kozmetické prípravky
- niektoré lieky
- zvýšená telesná námaha, cvičenie

Rosacea robí pokožku mimoriadne citlivou, tak aká bude denná starostlivosť u ňu?
Zmeny a prehodnotenie si žiada nielen životný štýl, ale aj kozmetika, ktorú používame vo svojej rutine.
Vyhneme sa adstringentným prípravkom s obsahom alkoholu, hamamelu, mentolu, mäty, eukalyptu. Dráždivé môžu byť aj levandula, rozmarín či zahrievajúca škorica.
Čistenie je pre pleť s rosaceou veľmi dôležité. Jemné, ale dôkladné odstránenie nečistôt, baktérií a prebytočného mazu je prvým krokom k jej upokojeniu a zároveň prevencia pred nežiadúcimi pridruženými infekciami. Podľa typu pleti zvoľme prípravok, jemný, nedráždivý. Vhodnou voľbou je čistiaci olej, mlieko alebo jemná pena. Vyhnime sa drsnému a prudkému treniu, prípravok oplachujme vlažnou vodou prípadne papierovou vreckovkou.

Centela ázijská, Aloe vera, niacinamid, kyselina hyalurónová, ceramidy, zelený čaj, vitamín C, kyselina azelaová. To sú zložky, ktoré upokojujú, majú protizápalový a hojivý účinok, posilňujú kožnú bariéru, podporujú ozdravné procesy v pokožke.

Toner a tonizácia pleti je aj v tomto prípade neoddeliteľnou súčasťou dennej rutiny.  Pravidelnou aplikáciou tonizačnej vody nielenže dočisťujeme pleť, zbavujeme ju zvyškov čistiaceho prípravku, ale vyrovnávame jej pH, ktoré sa čistením narušilo. Správne pH robí pokožku odolnejšou pred patogénmi, ktorým je denne vystavená. Správne zvolený toner navyše dodáva pleti prvotnú hydratáciu, má upokojujúce, protizápalové a hojivé účinky.

Sérum / esencia/ ampoule je ďalším dôležitým krokom v starostlivosti o pleť. Jeho úlohou je riešiť jej problémy a potreby. Dopĺňa hydratáciu v pokožke a skvalitňuje tak stav kožnej bariéry. Tá sa stáva odolnejšou voči nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia, redukujú sa zápaly. Aktívne účinné látky skľudňujú a regenerujú, čím odďaľujú ďalšie nepríjemné vzplanutie rosacey.
Správne zvolený krém je tiež neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o pokožku postihnutú rosaceou. Hydratácia, skľudnenie, regenerácia to sú atribúty, ktoré spĺňa aj "slimačia" starostlivosť s obsahom hojivého slimačieho mucínu.                                                                                                                     

O negatívnych účinkoch UV žiarenia na našu nechránenú pokožku už vieme, takže nie je prekvapením, že práve UV lúče sú najčastejším spúšťačom pre rosaceu. Preto by sa každodenná aplikácia opaľovacieho krému  mala  stať bežnou rutinou. Aj neúmyselné krátke vystavenie sa slnečným lúčom môže spôsobiť nepríjemnú reakciu pleti. Krém s SPF 30 by sa mal stať záverečným krokom dennej starostlivosti, a to celoročne, bez ohľadu na počasie.

Starostlivosť o pleť s rosaceou môže byť ťažká a únavná.No úpravou životného štýlu a svojich návykov môžeme redukovať jej vzplanutia. Významným pomocníkom v jej každodennom zvládaní je vhodné ošetrovanie pleti a správny výber prípravkov. A niektoré z nich vám tu ponúkame:

https://www.temperance.sk/najdene-produkty/cica%2520ceramide/

https://www.temperance.sk/najdene-produkty/cicacera/

Centela ázijská tvorí základ kozmetických radov Cica&Ceramide, Cicacera a našich noviniek Ugarden Cicaplus Facial a AC Cica, ktoré čoskoro nájdete v našej ponuke. Centela je účinnou látkou, ktorú by sme do starostlivosti o rosaceu určite mali zaradiť. Jej antibakteriálne, protizápalové a hojivé účinky sú skutočne významné na ošetrenie akné a zápalových procesov. Zlepšuje a ozdravuje kožnú bariéru, podporuje bunkovú obnovu, predchádza imunitným poruchám pokožky a upravuje už vzniknuté. Stimuluje syntézu kolagénu, udržiava pružnosť a pevnosť pleti a odstraňuje jemné vrásky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia