Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ryža v kozmetike

Autor: Temperance    Dátum: 29.9.2023

Ryža a jej bieliace účinky

Leto nám skončilo a my sumarizujeme škody napáchané slnečným žiarením. Možno sme sa slnili viac ako bolo zdravé, možno sme občas zabudli na opaľovací krém. Fakt je ten, že mnohé z nás objavili na svojej tvári pigmentové nerovnosti. Zdravé bunky rozptyľujú melanín, kožný pigment, rovnomerne.

Fakt je ten, že mnohé z nás objavili na svojej tvári pigmentové nerovnosti. Zdravé bunky rozptyľujú melanín, kožný pigment, rovnomerne. No UV žiarenie, dehydratácia, zápalové procesy a akné naše bunky poškodzujú, tie už neprodukujú melanín tak ako by mali, vznikajú tmavé fliačiky, pigmentové nerovnosti. Navyše k ich tvorbe prispievajú aj hormóny, lieky a treba brať do úvahy genetickú predispozíciu.


Poškodenie, pigmentové škvrny, častokrát nevidíme hneď. Niekedy prejde aj pár týždňov, či mesiacov, takže  sa objaví v čase, keď už mieru poškodenia nevieme ovplyvniť. Preto je dôležité myslieť na zdravie našej pokožky doslova každý deň.
Častokrát spomínaná hydratácia je potrebná, okrem iných funkcii, aj pre správne fungovanie kožnej bariéry. Zdravý a odolný kožný film chráni pleť pred vysúšaním a zápalovými procesmi.
Akné, zápaly, či nesprávne ošetrené vyrážky poškodzujú bunky, melanín sa tvorí nerovnomerne a máme tu nežiadúce škvrny. Nadmerné slnenie tiež našej kráse neprospieva. UV žiarenie poškodzuje bunky, tiež negatívne vplýva na produkciu kožného pigmentu a navyše spôsobuje rozpad kolagénových vlákien.

A výsledok?

Nerovnomerný tón pleti, vrásky, strata pružnosti a ochabnuté kontúry tváre.


Už vieme, že sa musíme dennodenne starať o zdravie našej pokožky, posilňovať kožnú bariéru, predchádzať zápalovým procesom  a prípadné vyrážky odborne ošetrovať, celoročne používať krém s SPF a chrániť pleť pred intenzívnym slnečným žiarením. Ale ako vybieliť škvrny, ktoré predsa len vznikli? Každý typ pleti reaguje na jednotlivé rozjasňujúce účinné látky inak a v našich minulých blogoch sme už aj niektoré spomenuli. Niacínamid, arbutín, vitamín C, no a dnes je na rade ryža.

 
Ryža, jednoduchá plodina, ktorá zasýti náš hlad, dodá telu energiu a výživné látky, posilní naše zdravie a navyše sa postará aj o krásnu pleť. Voda, ktorá zostala po uvarení ryže sa už pred stáročiami používala v Japonsku na regeneráciu pokožky a posilnenie vlasov. Možno časom upadla do zabudnutia, ale dnes, v období pigmentových škvŕn, je zase na výslní ( alebo v popredí – stredobodom kozmetického záujmu ?).


 A aké sú benefity tejto známej obilniny?
–    rozjasňuje pigmentové nerovnosti
–    opravuje poškodené bunky a posilňuje kožnú bariéru
–    chráni pred UV žiarením a zmierňuje poškodenie slnkom
–    podporuje tvorbu kolagénu a tým zlepšuje pružnosť pokožky
–    prechádza tvorbe vrások a dodáva mladistvý vzhľad
–    upokojuje a hojí zápaly kože, vyrážky a podráždenú pokožku


Ani pri ošetrovaní pigmentových nerovností nesmieme zabúdať na 10 krokov kórejskej starostlivosti o pleť. Dnes vám predstavíme nový kozmetický rad Rice Enriched Brightening, ktorého základ tvorí ryžová voda a extrakt z ryže s už spomínanými benefitmi. Ryža a osem ďalších obilnín tvoria atraktívny výživný rad s bieliacim účinkom. V ponuke je už tradične jemný čistiaci gél, hydratačná tonizačná voda, rozjasňujúce sérum, rozjasňujúca emulzia a krém. A na aké účinné zložky sa, okrem ryže, môžeme tešiť?

–    Slzovka obyčajná
–    Sója
–    Jačmeň
–    Sezam indický
–    Pšenica
–    Mungo fazuľa
–    Kukurica

Slzovka obyčajná má silné čistiace schopnosti. Detoxikačne pôsobí nielen ako potravina, ale aj pri aplikácii na pleť. Účinne odstraňuje odumreté kožné bunky a nečistoty.

Obsahuje veľké množstvo aminokyselín, vitamíny sk.B, vápnik, železo, čím dopĺňa rôznorodosť výživných látok v týchto produktoch.
Sója má v kórejskej kozmetike stabilné miesto. Patrí medzi významné účinné látky, ktoré aktívne ovplyvňujú vzhľad pleti. Je bohatá na vitamíny E, C, sk.B, dodáva pokožke hydratáciu a výživu.

Jačmeň je síce známa obilnina, no o jeho antioxidačných účinkoch sa hovorí málo. Extrakt z jačmeňa znižuje negatívny dopad voľných radikálov na kožné bunky, umocňuje kvalitu pokožky a jej mladistvý vzhľad.

Sezam indický obsahuje vysoké množstvo výživných a zvlhčujúcich mastných kyselín, ktoré skvele regenerujú pokožku, upokojujú, príjemne ju premasťujú a zanechávajú pocit jemnosti a hebkosti.

Pšenicu vám nemusíme nijako zvlášť predstavovať, na jedálnom lístku ju máme každý deň. V tomto kozmetickom rade sa môžete tešiť na jej vyhladzujúce a spevňujúce účinky.

Mungo fazuľa obsahuje sacharidy, aminokyseliny, tuky, vitamíny a minerály. Navyše svojimi detoxikačnými účinkami ovplyvňuje zdravie a krásny vzhľad pleti.

Extrakt z kukuričných zŕn okrem svojej výživnej hodnoty zabezpečuje jemnú textúru pleti.


A čo dodať na záver?
Pri objavení pigmentových škvŕn nezúfajte, máme tu pre vás riešenie -  siahnite po bieliacom kozmetickom rade Rice Enriched Brightening.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia