Kategórie
 
 
 
 
 
 

Trápi ťa pigment?

Autor: Temperance    Dátum: 5.1.2023

PIGMENT

Trápi ťa pigmentová nerovnosť?

Ak s tým máš skúsenosti, určite nám dáš za pravdu, že je to beh na dlhé trate. Nie je jednoduché zbaviť sa pigmentových škvŕn, avšak je to reálne. Poďme si najskôr vysvetliť, ako to celé vzniká a prečo.

Hyperpigmentácia je popri akné a vráskach jedným z najväčších problémov pleti. Každý z nás by chcel mať žiarivú pleť s rovnomerným tónom. V spojení s hyperpigmentáciou počúvame hlavne o vitamíne C alebo niacínamide, o ktorom sme vám blog už napísali. Medzi účinné zložky, ktoré riešia pigmentové nerovnosti patrí aj arbutín. O ňom si tiež niečo povieme. Avšak poďme najskôr na to, čo je pigment a ako vzniká.

Pigment - melanín v ľudskom tele tvoria bunky, nazývané melanocyty. Väčšina z nich sa nachádza v spodnej vrstve kože v tzv. epiderme. Melanocyty pomocou tzv. „výbežkov“ dokážu dopraviť melatonín do buniek pokožky, čím ju chránia pred škodlivým vplyvom vonkajšieho prostredia a najmä škodlivým UV žiarením. Každý človek má rovnaký počet melanocytov, avšak rozdiel je v ich veľkosti, počte výbežkov či samotnej aktivite tvorby pigmentu.

Hyperpigmentácia – čiže nadmerná pigmentácia kože znamená nadbytok melanínu. Tá sa prejavuje v rôznych podobách – od malých škvrniek až po rozsiahle mapy, pokrývajúce podstatnú časť pokožky. Kožné bunky produkujú veľké množstvo farbiva, a to buď melanínu, ktorý je hnedej farby a vzniká ako reakcia na slnečné žiarenie alebo hemoglobínu, ktorý je skôr svetlý. Bohužiaľ, toto je pigmentová nerovnosť a jej odstránenie nie je zďaleka také jednoduché, ako jej vznik. Je to beh na dlhé trate – avšak dá sa to.

Keď si to tak zhrnieme, tak farbu našej kože ovplyvňujú melanocyty a okrem iného aj okysličený hemoglobín v prívodných a odkysličený hemoglobín v odvodných krvných vlásočniciach a cievach. Taktiež, farba kože je ovplyvnená aj žltooranžovým betakaroténom , podkožným tukom, hladinou bilirubínu ale i vráskami. Koža nemá rovnomernú farbu na celom tele a okrem pigmentácie závisí aj od hrúbky rohoviny. Na pleti, kde je rohovina tenšia, presvitajú krvné vlásočnice zo zamše a pokožka naberá ružovkastý nádych.

Hypopigmentácia – čiže nedostatočná tvorba pigmentu – melanínu znamená poruchy pigmentácie kože, ktorá spočíva v nedostatku melanínu. Vzniká po prekonanom zápale, po kožnom ochorení, po chemických či fyzikálnych vplyvoch, ale môže byť aj genetická. Na rozdiel od keratínocytov, melanocyty sa nedelia a preto nevznikajú nové. Ak sú poškodené alebo chirurgicky odstránené, zostáva oblasť trvalo svetlejšia ako ostatné časti pokožky. Chýbanie, zníženie aktivity alebo enzýmová blokáda pri tvorbe melanínu spôsobujú ochorenia kože ako aj šedivenie vlasov. Tu by sme sa mohli rozpísať o vitiligu, albinizme či iných ochoreniach kože, avšak na to sú iné vedecké články. My si poďme povedať o účinnej zložke v kozmetike, a to ARBUTÍNE.

ČO JE VLASTNE ARBUTÍN?
Arbutín je organická zlúčenina, ktorá sa získava z listov ovocia, ako sú napríklad hrušky, čučoriedky alebo brusnice, ale môže byť vyrobený aj synteticky. Ide o prirodzene sa vyskytujúci antioxidant, ktorý pomáha v boji proti nerovnomernej pigmentácii. Arbutín je derivát hydrochinónu a považuje sa za zlatý štandard používaný na zosvetlenie pokožky. Aj keď je hydrochinón veľmi účinný, na druhej strane má aj niektoré nežiadúce účinky a preto sa môže vo veľkých percentuálnych zložkách používať len pod lekárskym dohľadom.  Arbutín je naopak veľmi jemný k pokožke a prináša našej pleti množstvo výhod.  


AKO ARBUTÍN FUNGUJE A AKÉ SÚ JEHO ÚČINKY?

Arbutín je teda zložený z hydrochinónovej a cukrovej skupiny. Hydrochinónová skupina umožňuje arbutínu blokovať enzým tyrozinázu, čo je kľúčový enzým podieľajúci sa na produkcií kožného pigmentu melanínu.
Aj keď obsahuje hydrochinónovú skupinu, nemá nežiadúce účinky ako čistý hydrochinón. Ten sa používa len pod lekárskym dohľadom. Je to vďaka tomu, že v našej pokožke sa arbutín rozkladá veľmi pomaly a tak je naša pleť vystavená iba malým dávkam hydrochinónu.

Jeho hlavným účinkom je rozjasnenie a vyrovnávanie nerovnomerného tónu pleti. Ako sme už spomínali, blokuje enzým tyrozinázu, ktorý pomáha pri produkcií melanínu. Vďaka tomu môže zabrániť vzniku tmavých škvŕn alebo pomôcť s ich vyblednutím, čo vedie k rovnomernejšiemu tónu pleti. Je účinný na všetky typy hyperpigmentácie spôsobené slnečným žiarením alebo aj vekom. Je efektívny v zabraňovaní a tiež vzniku nových škvŕn po vystavení pleti slnečnému žiareniu.  


Základné vlastnosti arbutínu:

Rozjasňuje pokožku
Bojuje proti pigmentovým nerovnostiam
Zabraňuje vzniku nových škvŕn
Je k pokožke veľmi jemný a šetrný


PRE KOHO JE ARBUTÍN VHODNÝ?
Ide o ingredienciu, ktorá sa považuje za bezpečnú a preto je vhodná na všetky typy pleti.
Môžete ho aplikovať na celú tvár alebo priamo na miesta s hyperpigmentáciou (napríklad na jazvy po akné). Ak ho aplikujete na celú tvár, vyhnite sa okoliu očí a úst. Okrem tváre ho môžete použiť aj na starecké alebo slnkom spôsobené škvrny na rukách alebo hrudníku. Považuje sa za bezpečnú ingredienciu, ktorú môžete používať dvakrát denne.

Nezabúdajte aj na posledný krok v starostlivosti o pleť. A to je naše obľúbené SPF – čiže ochrana pred slnečným žiarením. Krém s ochranným faktorom tiež pomáha v boji proti tvorbe nových hyperpigmentácií spôsobených slnkom.

Prvé výsledky je možné na pleti pozorovať asi po 1-2 mesiacoch pravidelného používania. Záleží to však od hĺbky hyperpigmentácie, preto buďte trpezliví.

ARBUTÍN A TEHOTENSTVO
Ako sme spomínali vyššie, arbutín obsahuje hydrochinónovú skupinu. Hydrochinón sa považuje za látku s množstvom nežiadúcich a škodlivých účinkov, ako napríklad podráždenie, štípanie alebo kontaktná dermatitída. Preto by sa tieto látky nemali počas tehotenstva používať.

KOMBINÁCIE
Arbutín sa vo všeobecnosti môže kombinovať s väčšinou zložiek. Samotné zmiešanie viacerých účinných látok by však vašej pleti nemuselo vyhovovať a mohlo by ju podráždiť.  

Bezpečné je napríklad kombinovanie s vitamínom C, ktorý je taktiež antioxidant a pomáha vyrovnávať tón pleti. Taktiež ho môžete kombinovať so zložkami ako niacínamid, kyselina hyalurónová alebo napríklad AHA kyseliny (alfa-hydroxy kyseliny).

Vyskúšaj niektoré naše produkty špeciálne s arbutínom.
Na pigment máme toho však viac, ale to nabudúce.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia