Kategórie
 
 
 
 
 
 

Upchaté póry: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbavíš?

Autor: Temperance    Dátum: 15.01.2019

Upchaté póry: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbavíš?

Upchaté póry sú dôsledkom toho, že sa naše mŕtve bunky pokožky rozhodli u nás udomácniť namiesto toho, aby nás navždy opustili.
Póry sú malé otvory v koži, ktoré uvoľňujú mastnotu a pot. Hoci sa nám možno nepáči ich veľkosť, majú svoj účel. Sú to malé otvory pre vlasové folikuly, pričom každý produkuje prírodný olej, ktorý nám pomáha udržiavať zdravú pokožku.

 

Tieto oleje nás chránia pred infekciami či vysúšaním pokožky. Keď sú však upchaté, prejavuje sa to vznikom čiernych alebo bielych bodiek či dokonca akné.


Okrem nesprávnej starostlivosti či používania nevhodných produktov môže k vzniku upchatých pórov prispieť aj prostredie, v ktorom sa nachádzame. Pozor by sme si mali dať najmä na toxíny vo vzduchu, komedogénny makeup (upcháva póry), príliš časté dotýkanie sa tváre, hormonálne zmeny, zápalové procesy či nadmerné potenie. Ak aj vás trápia spomínané nepríjemnosti, nezúfajte. Prinášame vám niekoľko metód na uvoľnenie pórov. Nezabudnite sa však vždy porozprávať so svojou kozmetičkou skôr, ako vyskúšate novú metódu v starostlivosti o vašu pleť.

1. Kyseliny naše každodenné
Alfa-hydroxy kyseliny (AHA) je skupina kyselín používaných v rôznych výrobkoch starostlivosti o pleť. Patria sem produkty proti starnutiu, ako sú séra, tonery či krémy, ako aj koncentrované ošetrenia, ktoré vám ponúknu odborníci prostredníctvom chemických peelingov. Existujú rôzne typy AHA kyselín, ktoré sa bežne používajú vo výrobkoch dostupných v celom odvetví starostlivosti o pleť a ich účinky sú naozaj výnimočné.

AHA kyseliny sa primárne používajú na exfoliáciu pleti, no majú aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov:
•    podporujú tvorbu kolagénu a prietok krvi
•    podporujú správne hojenie jaziev
•    regulujú tvorbu jemných línií a vrások
•    zabraňujú vzniku akné
•    zjednocujú farbu pleti
•    oživujú pokožku
•    skvalitňujú následnú absorpciu výrobkov

2.Pleťové masky
Masky sú v poslednej dobe veľmi obľúbeným pomocníkom. Či už zvolíte vlizelínové, zlupovacie alebo zmývateľné masky, dôležité je vybrať si správne zloženie.
Napríklad aktívne uhlie je veľmi účinné pri odstraňovaní nečistôt a toxínov z pórov. Viete si vybrať aj na suchú, mastnú či zmiešanú pleť - či dokonca spraviť aj tzv. multimasking (kombinácia viacerých druhov masiek na jednotlivé oblasti tváre podľa typu pleti danej oblasti).

 

3. Exfoliácia pleti
Exfoliácia/píling našu pokožku dôkladne prečistí a odstráni odumreté bunky kože. A práve to pomáha pri uvoľnení upchatých pórov. Existujú rôzne typy exfoliácie, vrátane mechanických a chemických. Mechanické možnosti zahŕňajú napríklad špeciálne kefky či čistiace obrúsky. Chemická exfoliácia zahŕňa alfa-hydroxy kyseliny (AHA kyseliny), ako napríklad kyselina glykolová, beta-hydroxykyseliny (BHA kyseliny), ako napríklad kyselina salicylová, retinoly alebo enzýmy na čistenie pórov. Ak chcete vyskúšať chemickú exfoliáciu, poraďte sa s odborníkom, prípadne navštívte kozmetický salón.

4. Plnou parou preč!
Naparovanie je typickou súčasťou ošetrenia tváre. Odborník používa špeciálnu metódu, aby vaša pokožka dostala poriadnu dávku teplého a vlhkého vzduchu. Naparuje sa naparovacou hlavicou, horúcim uterákom, prípadne sa póry otvárajú špeciálnym zmäkčovadlom. Po ich otvorení tak môže odborník lepšie a ľahšie aplikovať vybrané produkty, ako napríklad pleťové masky či krémy, ktoré sa rýchlejšie a hlbšie absorbujú do pokožky. To následne prinesie lepšie a dlhodobejšie výsledky. Na našom trhu sa však objavujú aj domáce naparovače, takže si menší wellness zážitok môžete dopriať už aj v pohodlí domova.

Ako zabrániť upchávaniu pórov?
Verte, či nie, stačí naozaj málo a upchaté póry môžu byť minulosťou.
•    dodržiavajte pravidelný režim v starostlivosti o vašu pleť
•    sledujte zloženie svojich obľúbených produktov a vyberajte si tie, ktoré neupchávajú póry (nekomedogénne)
•    odstráňte makeup na konci dňa
•    pravidelne exfoliujte svoju pokožku
•    nedotýkajte sa tváre!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia